Neonatal sepsis tedavisinde kan değişiminin yeri

Yükleniyor...

1980

Kurum Yazarları

Süreli Yayın başlığı

Süreli Yayın ISSN

Yayınevi

Bursa Üniversitesi

Özet

Son yıllarda neonatal sepsis tedavisinde kan değişiminin (exchange transfusion) başarılı sonuçlar verdiğini belirten yayınlara rastlanmaktadır. Retrospektif olarak yapılan bu çalışmaların sonuçları tartışılabilir . Neonatal sepsis tedavisinde kan değişiminin yerini belirlemek amacıyla, prospektif ve kontrollü bir çalışma yapılmıştır. Neonatal sepsis tanısı konulan 40 hastadan sistematik örnekleme yöntemine göre 20'şer kişilik gruplar oluşturmuştur. Kan kültürleri alındıktan sonra birinci gruba antibiyotik tedavisi, ikinci gruba bunun yanısıra, ilk 24 saat içinde kan değişimi uygulanmıştır. Birinci grupta 4(% 20), ikinci grupta 3(% 15) bebek ölmüştür. Ölüm oranları arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Bu bulgular, neonatal sepsis tedavisinde ön tanı konulmasını izleyen ilk 24 saat içinde yapılacak kan değişiminin, ölüm oranını etkilediği sonucuna varılmıştır.
A number of articles have been published reporting improved mortality rates with the exchange transfusion to be given in addition to antibiotics in neonatal sepsis. All of these reports were based on retrospective analysis or case reports which may be less conclusive. Therefore we have planned this prospective study in order to clarify the subject. Forty newborns with the diagnosis of neonatal sepsis were divided into 2 groups. First group received only routine antibiotic treatment and the 2nd group received antibiotics plus an exchange transfusion within 24 hours of admission. There were 4(2 0 %) deaths in the first and 3( 15 %) deaths in second groups. The difference was not statistically significant. It was concluded that exchange transfusion which was given within 24 hours of admission didn 't improve the mortality rate in neonatal sepsis cases.

Anahtar kelimeler

Neonatal sepsis tedavisi, Kan değişimi, Exchange blood, Neonatal sepsis treatment

Alıntı

Günay, Ü. (1980). ''Neonatal sepsis tedavisinde kan değişiminin yeri''. Bursa Tıp Fakültesi Dergisi, 7(3), 73-78.

Koleksiyonlar