Bromokriptine ile premenstruel sendrom tedavisi

1987

Atasu, Turgay
Çöke, Ayşe
Şahmay, Sezai
Ertüngealp, Erdoğan

Çalışmamızda premenstrual sendromlu (PMS) 28 kadında ve kontrol grubu olarak hiçbir şikayeti olmayan 10 kadında serum prolaktin (PRL) değerleri, radioimmünassay ( RIA) ile tayin edilerek her iki gruptaki PRL değerleri karşılaştırdı. Ayrıca tedavide bromocriptine 'in etkinliği araştırıldı. PMS'lu kadınlarda PRL değerlerinin daha yüksek olduğu ve bromocriptine tedavisi ile PRL değerleri düşerken, PMS semptomlarının önemli ölçüde gerilediği sonucuna varıldı.
In our study, serum prolactin (PRL) values were determined by radioimmunoassay ( RJA) in 28 patients with premenstrual syndrome (PMS) and in 10 females without complaints as a control group. Furthermore, PRL levels in two groups were compared and efficacy of bromocriptine in treatment of PMS was investigated It was concluded that PRL levels were higher in women with PMS and that PMS symptoms considerably regressed while PRL levels decreased by bromocriptine treatment.

Bu çalışma, 19 Nisan 1983 tarihinde Bursa[Türkiye]'de düzenlenen Prolaktin ve Sterilite Tedavisi Sempozyumunda bildiri olarak sunulmuştur.

Bromokriptine, Premenstruel sendrom tedavisi, Premenstrual syndrome treatment, Bromocriptine

Tüfekçi, M. vd. (1987). ''Bromokriptine ile premenstruel sendrom tedavisi''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 14(3), 339-346.