1986

Bu araştırma, Bursa bölgesinde kışlık tahıllarla ekim nöbetine girebilecek ve yağ üretimine katkıda bulunabilecek yüksek verimli ve kaliteli kışlık kolza çeşitlerini saptamak amacıyla yapılmıştır. Denemeler kışlık ve yazlık olmak üzere 2 ayrı dönemde yürütülmüştür. Denemede çeşitlerin morfolojik ve fizyolojik özellikleri yanında verim ve verim komponentlerine ilişkin özellikler ile kalite özellikleri üzerinde durulmuştur. Yazlık ekimde çeşitler gerekli soğuklanmayı olamadıkları için sapa kalkamamış/ar ve çiçeklenememişlerdir. Kışlık ekim başarılı olmuştur. Denemeye alınan çeşitler arasında tane verimi bakımından önemli farklılıklar gözlenememiştir. Buna rağmen, en düşük verime sahip Si 6720/76 çeşidi ( 171 kg/da) ile en yüksek verime sahip Chr. 1617/82 çeşidi (210 kg/da) arasında 40 kg'lık bir farklılık vardır. Tüm çeşitlerde yağ oranı % 40'ın üzerinde bulunmuştur. Diğer yandan, bu çeşitlerde erusik asit sıfır düzeyindedir. Yağ asitleri kompozisyonu da yağ kalitesi yönünden yeterli düzeyde bulunmuştur.
This research was carried out to determine the highest yielding and quality winter rapeseed cultivars in order to use cereals-sunflower cropping system and to increase oil production in Bursa. The research was designed into different seeding time as winter and summer seeding, In this research morphological and physiological characteristics of varieties, production and quality traits were examined. Due to it couldn't be met enough vernalization of the varieties, the plants did not reach the blooming stage in the summer. There were no significant dif{erences between uarıeties in seed yield but is was obtained 40 kg/da yield difference between the lowest (Si 6720/76, 171 kg/da) 1617/82 21 o kg/da) yielding varieties.Oil per cent of all varieties examined was higher than 40 % and the oıl didn't contaın erusic acid. The Composition of fatty acids was also suitable in oıl qualıty.

Yağlık kolza, Verim, Bursa, Tahıl, Morfolojik, Morphological, Grain, Yield

Göksoy, A. T. ve Turan, Z. M. (1986). ''Bazı yağlık kolza (Brassica napus ssp. oleifera) çeşitlerinde verim ve kaliteye ilişkin karakterler üzerinde araştırmalar''. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 5(1), 75-83.