XIX. yüzyıl dünya politik görünümünden özetler

1983

Scifoni, Felice

Derlemenin birinci bölümü Avrupa kıtasına ilişkin bilgileri içermekteydi. Bu bölüm Asya, Afrika ve Amerika kıtasındaki ülkelerin durumlarını gene aynı kaynağa dayalı olarak açıklamaktadır . Birinci bölümle kıyaslandığında verilerin bir hayli eksik olduğu gözlenebilir. öte yandan bu bölümde adı geçen çok ülkenin sömürge yönetiminde olması, bağlı bulunduğu ülkenin XIX. yüzyıl sömürge sınırlarını belirli ölçüde açıklamaktadır ; Bu bölüm içinde .Asya kıtasına ait on, Afrika için dokuz , Amerika için on sekiz ülke politik konularına göre ele alınmıştır. Ülkelerin sıralanışı coğrafi bir düzlem göstermektedir. Tabloların yeri de orijinal metindeki sıraya sadık kalınarak aktarılmıştır . XIX. yüzyıl dünya politik konumunun sürekli değişme gösterdiği bir dönem olmuştur. özellikle kitabın yayım tarihi olan 1862 yılına kadar, Avrupa'da sanayi devriminin başlamış ve devam etmekte oluşu, Almanya ve İtalya'nın birlik için mücadele etmesi, ülkeleri sömürgeleştirme çabalarının hız kazanması, dönemin statik yapısının bulunmadığının bazı göstergeleri olmaktadır. Gerçi yeni sömürgelerin elde edilmesinin asıl hız kazanması, '1880 yıllarında yarışa, İtalya, Japonya, A.B.D. ve Almanya'nın katılması ile olmuştur : Kuşkusuz aslan payına sahip olmasalar da 19. yüzyıl dünya politik haritasını etkili biçimde değiştirmişlerdir. özellikle Afrika ve Asya ülkeleri, Avrupa egemenliğini I. Dünya Savaşma kadar olan dönemde ağırlıklı bir biçimde hissettirmiştir. Ulusal birlik sağlayamamış ülkelerde işbirlikçi yöneticilerin yardımıyla uzun süre dış güçlerin sömürge veya yarı sömürge yönetimleri yerlerini korumuştur.

Dünya politik konumu, XIX. Yüzyıl siyaset

Scifoni, F. (1983). "XIX. yüzyıl dünya politik görünümünden özetler". çev. Kuvvet Lordoğlu. Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 6(2), 279-299.