1994-02-22

Fasial ağrının önemli nedenlerinden biri olan semptomatik, tek taraflı temporomandibuler eklem (TME) disfonksiyonu bulunan 24 hastada, planar ve SPECT kemik sinligraftleri ile düz radyografiler değerlendirilmiş ve sonuçlar, semptomlu TME bölgesi ile uyumlu patolojilerin ortaya konması açısından karşılaştırılmıştır. Düz radyografilerde hiçbir hastada patolojik bulgu ortaya konulamazken, planar sinligraft ile 13 (% 54), SPECT ile ise 20 % 83) olguda sinligrafik lezyon belirlenmiştir. Sonuçlarımız bu hasta grubunda düz radyografi/erin boşa çaba harcamak olduğunu, planar sintigrafinin negatif olduğu durumlarda ise, çalışmaya mutlaka SPECT ile devam edilmesi gerektiğini göstermektedir.
Planar and SPECT bone scintigraphy and plain radiographs of the temporomandibular region were acquired in 24 patients with unilateral temporomandibular joint dysfunction which is one of the important causes of facial pain and the findings compared from the point of view of revealing congruent lesions. While no pathological finding was revealed with plain radiographs, planar scintigraphy and SPECT demonstrated 13 and 20 lesions, respectively. Our results indicate that in this patient group, taking plain radiographs is a vain attempt and SPECT must definitely be applied if planar scintigraphic are negative.

Kemik sintigrafisi, SPECT, Temporomandibuler eklem, Bone scintigraphy, Temporomandibular joint

Alper, E. vd. (1994). ''Temporomandibuler eklem (TME) hastalıklarında planar ve SPECT kemik sintigrafisi ile düz radyografilerin karşılaştırılması''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 21(1), 21-23.