Atatürk'ün çağdaş eğitim anlayışı ve liderliği

1995

Atatürk tarihin ender yetiştirdiği dehalardan biridir. Sadece askeri ve siyasal alanda değil eğitim alanında da liderlik yapmıştır. Osmanlılar döneminde uygulanan eğitimi eleştirerek, Cumhuriyet'e dönük bir eğitim felsefesi ve politikası oluşturmuştur. Bir taraftan bağımsızlık mücadelesine liderlik yaparken, diğer taraftan, gençliğin hangi amaçlara değerlere ve ilkelere dönük olarak yetiştirilmesi gerektiğini öncelikli bir sorun olarak görmüştür. Çağdaş, insancıl, bilime ve akla dayanan eğitim görüşleri bugün de geçerliliğini korumaktadır.
Atatürk was one of the rare genius of history. He was a leader in education as well as in the military and politic areas. He was critical of the education policy in the Ottoman Period and helped constitute a new philosophy and policy of education. White acting as leader in the struggle of independence, he also emphasized the aims, values and principles of educating youth.liis contemporary, humanistic and rationalistic views of education are still valid today.

Atatürk, Çağdaş, Eğitim, Education

Altıntaş, E. (1995). "Atatürk'ün çağdaş eğitim anlayışı ve liderliği". Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 10(1), 109-114.