Yeterli̇k fi̇i̇li̇ni̇n Yalova ağzındaki̇ durumu

1999

Dilbilgisi içerisinde birleşik fiiller sınıfına soktuğumuz ve dilin anlatım çeşitliliğinde önemli bir rol oynayan tasviri fiiller, Türkiye Türkçesinde -A ve -I zarf-fiil eklerini almış bir fiile getirilerek yapılmış şekillerdir. "Bu fiiller zarf-fiil halindeki fiilin anlattığı oluş ve kılışın meydana geliş tarzını açıklarlar. "1. Bu açıklama, tasvir etme özellikleriyle de tasviri ya da betimlemeli fiiller adını alırlar. Bu tip birleşik fiil tabanlarında zarf-fiil durumundaki birinci fiilin anlamı esastır.
Descriptive verbs are important elements of expressive richness in Turkish. These verbs explain the meaning of main verb which is in front of them, from several dimensions. These verbs can be divided into four groups as fastness, ability, continuity and nearness. Verb of ability are used as frequented and by loading several meanings in standard Turkish. This verb gains a different meaning in Yalova dialect. It is used as a junction of fastness verb and generally used as an expression of unsatisfactory conditions and repentance. This is an interesting situation which particular attention must be paid. It is guite necessary toinvestigate urgently different uses of standard forms and find out their places in various Anatolian dialects.

Yeterlik fiili, Türkçe, Yalova ağzı, Anadolu lehçeleri, Verb of ability, Turkish, Yalova dialect, Anatolian dialects

Şahin, H. (1999). “Yeterli̇k fi̇i̇li̇ni̇n Yalova ağzındaki̇ durumu”. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, 1(1), 85-91.