Atatürk ve yabancı dil

1990

Dil geçmişte olduğu gibi bugün de, en önemli iletişim araçlarından biridir. Ulusları birbirlerine tanıtıp, deneyimlerinden karşılıklı yararlı sağlanmasına olanak veren dil, Osmanlı İmparatorluğu'nun Batılılaşma sürecinde de önemli işlevler üstlenmiştir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde, ilkin öğrenci, ardından da subay olarak Batıyı Batı'nın kendi kaynaklarından okuyup öğrenen Mustafa Kemal, bu yolla, Cumhuriyetin kurulması yönünde değeri yadsınmaz birikimlerle donanmıştır. Cumhuriyetin kurulmasından sonra da, yeni Türk Devleti'ni öteki uluslara tanıtma görevi yabancı dil bilen kişi ve hatta bir dönem yabancı dilde yayınlanan Türk basınına verilmiştir. Anadil bilincini de pekiştiren çağdaş dillerin öğrenilmesini özendirmenin yanı sıra, Anadolu ve Türk tarihine, dilimizin kaynaklarına ışık tutacak betik bilimsel araştırmaları da başlatıp bu etkinlikleri sürekli bir biçimde destekleyen gene Atatürk olmuştur.
La langue est l'instrument vital de l'homme; et une langue étrangère privilégie, aujourd'hui, la communication entre les nations. A l'époque de L'Empire ottoman, pendant les Réformes, les langues étrangères non seulement assurèrent l'occidentalisation de l'Etat, mais furent à l'origine de la formation des intellectuels dont l'un était Mustafa Kemal. Ayant connu l'Occident grâce a la littérature française, Atatürk, après la fondation de la République, s'efforça, d'une part, de faire contribuer sa nation à la civilisation contemporaine dans les relations internationales, et de faire connaître la Nouvelle Turquie·et sa cause à 'l'opinion mondiale par l'intermédiaire de la presse turque d'expression Français.

Bu makale, 3 Aralık 1987 tarihinde U. Ü. Eğitim Fakültesinde düzenlenen "Öğretmenler Gününde Atatürk" konulu panelde sunulan bildiridir.

Dil, Atatürk, Yabancı dil, Langue passée, Langue, Une langue étrangère, Connaissance de la langue maternelle

Gökmen, A. (1990). ''Atatürk ve yabancı dil''. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 5(1), 117-126.