Kîtab-ı mukaddes’e göre cemaat ve bu cemaatin hayatında kilisenin yeri

1992

James, Emmanuel E.

Cemaat (Community) teriminin geçmişte basit bir yan anlamı vardı, ancak zaman içerisinde onun anlamı karmaşıklaştı. Cemaat kelimesiyle, genellikle co­ ğrafi olarak belirlenen küçük bir bölgedeki ortaklık kastedilirdi; fakat ilâhiyatçı­ lar bu terimi, üyeler arasındaki ’biz duygusu’na işaret etmek için kullanırlar. Sa­ ğlam karşılıklı sevgi duygulan, müşterek ideallere bağlılık ve cemaat için kendini feda etme duygusu, bizim ’cemaat’ adını verdiğimiz, birbiriyle sıkı bir şekilde kaynaşmış grupların özelliğidir.

Bu makale, "Studies in İslam”da (Ekim, 1978), ”What makes a community? The biblical perspective and the place of church in the life of that community” (bir cemaati meydana getiren nedir? Kitab-ı mukaddes’in cemaate bakıp ve böyle bir cemaatin hayatında kilisenin yeri) başlığıyla yayınlanmıştır. Ancak başlık, kısaltılarak verildi.

Cemaat, Biz duygusu, Kitab-ı mukaddes, Eski Ahid cemaati

James, E. E. (1992). "Kîtab-ı mukaddes’e göre cemaat ve bu cemaatin hayatında kilisenin yeri". çev. Ahmet Güç. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 4(4), 311-317.