1992

Gut hastalığı saptanan 134 adet tavuğun otopsisi yapıldı ve böbrekler, kalp, karaciğer, dalak ve akciğerlerdeki lezyonlar ile urolithiasis arasındaki ilişkiler incelendi. Ortalama mortalite % 5.6 olup, bu oranın yumurtlama döneminin başlangıç ve sonlarına doğru attığı görüldü. Otopsilerde, seröz zarlar ve iç organlarda gözlenen kireç beyazı renkteki ürik asit çöküntülerinin histolojisinde, özellikle heterofil lökosit ve mononükleer hücrelerden ibaret granülomlar saptandı. Bu granülomlarda yabancı cisim dev hücrelerine sadece böbreklerde rastlandı. Granülom oluşumu seröz zarlar ve böbreklerde % 100, kalpte % 79.8, karaciğer, akciğer, dalak ve eklemlerde sırasıyla % 73.1, % 71.6, % 63.4 ve % 58.2 oranlarında bulundu. Plazma ürik asit miktarları gutlu tavuklarda 75.89 mg/100 ml miktara kadar ulaşmıştı. Olayların tümünde üreterlerde değişik sayı ve büyüklükte urolith'lere rastlandı. Bu taşlar kirli beyaz renkte, silindirik şekilde ve pürüzlü olup, gevrek kıvamda idi. Kimyasal yapılan genelde kalsiyum-amonyum ürat yapısında idi. Bu sonuçlar, gut hastalığının değişik yaşlardaki tavuklarda bakım ve besleme hatalarına bağlı olarak şekillenen urolithiasis'e ilgili olduğunu ve kan sirkülasyonunun yavaş olduğu organlarda daha fazla oranlarda ürik asilin kristalleşir çökmesi sonu şekillendiğini açıklamaktadır.
A sum of 134 chickens with clinical gouty symptoms were autop sied and lesions were investigated in kidneys, heart, liver, spleen and lungs and their relationships with urolithiasis were established. The average mortality was 5.6 % and increased in the beginning and later days of the laying period. Chalky white urate precipitates on serosal surface of internal organs were histologically granulomas consisted of mainly heterophyl leucocytes and mononucleated cells. Foreign body giant cells were present in only renal granulomas. The incidence of granuloma formation on serosal surfaces was (100 %), kidneys (100 %), heart (79.8 %), and liver, lungs, spleen and joints 73.1, 71.6, 63.4 and 58.2 percent of cases respectively. Plasma level of uric acid was increased 3-7 times of normal to reach 75.89 mgl/100 ml. Uroliths were varying shape and numbers were collected from ureters. They were dirty white colored and cylindrical shaped with rough surface and spongy structure. The chemical composition was urates of calcium andlor ammonium. The results proved that gout is the result of imbalanced feeding of chickens at different age and breeds, and clearly related with the urolithiasis occurring in organs with comparably slower blood flow permitting precipitation of crystals.

Bu çalışma, Uludağ Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsünde Erdoğan Ertürk'ün danışmanlığında Gürsel Sönmez tarafından yazılan "Bursa yöresinde yumurta tavuklarında görülen goutte (damla) hastalığında şekillenen patolojik bozuklukların organlara dağılışı ile idrar taşları oluşumu arasındaki ilişkiler" adlı doktora tezine dayanılarak hazırlanmıştır.

Gout, Gut, Urolithiasis, Ürolitiyazis, Chicken, Tavuk

Sönmez, G. (1992). ''Yumurta tavuklarında görülen gut hastalığında şekillenen lazyonların organlara dağılımı ile urolithiasis arasındaki ilişkiler''. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 11(3), 81-92.