Erişkinlerde patent duktus arteriosus'un cerrahi tedavisi

1986

Kamalı, S. Daniş
Duran, Enver
Narbay, R. Dündar
Işıklar, Hamit
Tatar, Harun
Demirtaş, Ertan

Erişkin yaştaki Patent Duktus Arteriosus (PDA) olgularının cerrahi tedavisine açıklık kazandırmak amacıyla bu çalışma düzenlendi. Patent duktus arteriosus olgularının erken yaşlarda ameliyat edilmesi verilmekle birlikte ülkemizde tanı ve tedavi olanakları kısıtlı olduğundan ve askeri hastane olması nedeniyle kliniğimizde erişkin PDA hastası sık görülmektedir.1975-1985 yılları arasında, kliniğimizde 26 erişkin PDA olgusu cerrahi yöntemle tedavi edildi.Bunların yaş ortalamaları (14-27) 20.5 olarak saptandı. Olguların hepsi cerrahi yöntemle tedavi edildiler.3 olguda duktus kalsifikasyonu, 6 olguda(% 23) patent duktal anevrizma saptandı.Olguların 5 inde duktusun divizyonu yapılıp duktus uçları sütüre edildi. Diğer olgularda ise duktus ligate edildi. Duktus aşırı derecede frajil olduğu için erişkin olgularda duktus içi basıncı düşürmek amacıyla duktusun ligasyonu yapılırken proksimal aorta klemplendi. İki olguda ameliyat sonrası geçici nervus rekürrens paralizisi oluştu. Geç komplikasyon veya mortalite olmadı.
This study was aimed to enlighten the subject of PDA on adults and its surgical treatment. Although it has been suggested that surgical treatment of PDA should be done in early ages, since our country has limited facilities and our hospital is a military hospital, adult PDA cases are being encountered frequently at our hospital. 26 patients with adult PDA were treated by surgically in the years 1975- 1985. Average age of these cases was determined as 20.5 ( 14-27). All cases were treated surgically. It has been shown that calcification of ductus on 3 cases and patent ductal aneurism was found on 6 cases (23 %). 5 cases were treated by division and suturing of ductus. But on the other cases, ductus was ligated. Since ductus was too fragile on adult cases and to lessen the intraductal blood pressure, proximal aorta was clamped while ligating the ductus. Temporary nevus recurrence lesion was seen on two cases. Late complication and mortality were not encountered.

Erişkin, Cerrahi tedavi, Arteriosus, Patent duktus, Basınç

Kamalı, S. D. vd. (986). ''Erişkinlerde patent duktus arteriosus'un cerrahi tedavisi''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 13(1-2-3), 41-48.