Veri Zarflama Analizi (VZA), karar birimleri arasındaki göreli etkinlik değerlerinin teknik etkinlik mantığı ile ölçülmesini sağlayan doğrusal programlama tabanlı bir yöntemdir. VZA’da karar birimi, işletmeler, işletme içindeki departmanlar ve bireyler olabilmektedir. Yöntem ölçü birimlerinden bağımsız olduğundan her sektörde kolaylıkla uygulanabilmektedir. Uygulama sırasında, verimlilik ölçümünden hareketle, girdiler ve çıktılar arasındaki ilişki, başka bir deyişle oran kullanılmaktadır. Bu araştırmada, VZA bireysel performans ölçümü için kullanılmıştır. VZA ile bir alışveriş merkezinin giyim reyonunda çalışan 10 satış elemanının göreli etkinlik değerleri ölçülmüş ve değerler yorumlanarak, yüksek performans gösteren elemanlar belirlenmiştir.
VZA is a linear programming based method, providing a measure of the value of relative efficiency with technical efficiency among the decision making units. In VZA decision making unit might include firms, departments in firms and people. This method is implemented in the every sector easily because of the fact that it is independent from measurement units. While implemented, moving from productivity measurement, the relationship between inputs and outputs, in other words ratio is used. In this study, VZA has been used for measuring individual performance. With VZA, in shopping center relative efficiency value of ten salesman in clothing department is measured. Salesmen showing high performance is determined by interpreting values.

Göreli etkinlik, Bireysel performans, Veri zarflama analizi, Parametrik olmayan etkinlik ölçümü, Relative efficiency, Individual performance, Data envelopment analysis (DEA, Non-parametric efficiency measurement

Başkaya, Z. ve Öztürk, B. A. (2005). ''Bireysel performansın göreli etkinliğinin ölçülmesinde veri zarflama analizi ve bir alışveriş merkezi giyim çalışanları üzerinde uygulanması''. Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 24(1), 15-31.