2008-06-01

Bu makalede Ermeni tarihçi Ruben Zargaryan’ın “Jeopolitik doktrin: Bugünkü Doğu Akdeniz medeniyeti ve Doğu Akdeniz medeniyeti üzerindeki Türk tehdidi” adlı kitabın içeriği ve bu kitabın okuyuculara vermiş olduğu mesajlar analiz edilmiştir. Başlığından da anlaşıldığı gibi, bu kitap Türk halkı ve Türkiye Cumhuriyeti düşmanlığı, dahası Ermeni milliyetçiliği ve Ermeni şovinizmi üzerine inşa edilmiş bir propaganda yayınıdır. Rusça yayınlanan ve bu nedenle Türk okuyucularının ulaşamadığı bu kitap, ulusal tarihimizi ve ülke bütünlüğünü yakından ilgilendirdiğinden dolayı, Zargaryan’ın kitaptaki tezlerine bir bilimsel antitez yazılması uygun görülmüştür.
This paper is a critical analysis of the book written by Armenian historian Ruben Zarganyan “Geopolitical Doctrine: Current Eastern Mediterranean Civilization and Turkish Threat on Eastern Mediterranean Civilization”. In the book, the main theme is based on the hatred of Turkish people and of Turkish Republic, and on Armenian nationalism and chauvinism. Since the book was published in Russian, it is difficult for Turkish readers to comprehend this book. Because this book is concerned about our national history and national unity, this study aimed to give answer to Zargaryan’s theses based on the literature.

Ermeni milliyetçiliği, Ermenistan, Türkiye-Ermenistan ilişkileri, Armenian nationalism, Armenia, Turkish-Armenian relationship

Atasoy, E. (2008). “Zargaryan’ın “Jeopolitik Doktrin: Bugünkü Doğu Akdeniz Medeniyeti Ve Doğu Akdeniz Medeniyeti Üzerindeki Türk Tehdidi” adlı kitabına eleştirel analiz”. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, 9(14), 1-14.