Kalori bilgisinin yeme miktarı üzerine etkisi

2004-03-23

Gürel, Fazıl Serdar
Gemalmaz, Ayfer
Dişçigil, Güzel
Tekin, Nil
Şensoy, Nazlı
Başak, Okay

Obezite tüm dünya için önemli bir sorun haline gelmektedir ve tedavisinde davranış tedavileri de yer almaktadır. Kendini-izlem amacıyla, tüketilen gıdanın içerdiği kalorinin bilinmesinin o anda yenilen miktara olan etkisini araştırmak üzere planlanan çalışmaya, yaş ortalaması ve standart sapması 40,39±11,62 ve Beden Kitle İndeksi (BKİ) 29,71±4,98 olan 41 kadın alınmıştır. Katılımcılar enerji kaynakları ve vücudun enerji kullanımı konusunda 45 dakikalık bir eğitime tabi tutulmuştur, eğitim ile aynı akşam ve bunu takip eden günde içeriği aynı olan iki akşam yemeği açık büfe şeklinde verilmiştir. İlk akşam yiyeceklerin içerdiği kaloriler hakkında bilgi verilmemiş, ikinci akşam her gıdanın 100 gr’lık miktarı bir tabak içinde ilgili servis tepsisinin yanına konulmuş ve üzerine içerdiği kalori miktarı etiketlenmiştir. Her iki açık büfede katılımcılar tercih ettikleri gıdadan istedikleri miktarda almışlar, aldıkları gıdalar ayrı ayrı tartılarak kaydedilmiş ve kalorileri hesaplanmıştır. İkinci gece kişi başına ortalama kalori alımı 207,51±129,01 kcal azalmıştır. Sonuç olarak bizim çalışma grubumuzdaki kişiler aldıkları gıdanın kalorisini bilerek tükettiklerinde, yüksek kalorili gıdalar yerine düşük kalorili gıdaları tercih etmişler ve toplamda aldıkları kalori miktarını düşürmüşlerdir.
Obesity is becoming an important problem for the world and behavior therapies are used for its treatment. Fourthy-one women with mean age±standart deviation of 40,39±11,62 years and Body Mass Index of 29,71±4,98 were enrolled in our study to find out the effect of calorie information of food on the amount of intake for self-monitoring. Participants were given a 45-minute lecture about the energy sources and utilization in human body. An open buffet dinner was served in the same evening following the lecture and a similar one in the following evening. Calorie information of the served meal was not given at the first dinner whereas at the second one 100 grams of all food types were put to plates and their calories were labeled. At both of the open buffet dinners, the participants were allowed to take their preferred meal as much as they like. All the food eaten by each participant was weighted separately and their calories were calculated. At the second dinner, average calorie intake per person decreased about 207,51±129,01 kcal. In conclusion, the participants in our study group preferred to consume foods containing lower calories when they had information about the calories of the food, and therefore they decreased their total calorie intake.

Obezite, Kalori, Obezite tedavisi, Kalori bilgisi, Obesity, Calorie, Obesity treatment, Calorie information

Gürel, F. S. vd. (2004). "Kalori bilgisinin yeme miktarı üzerine etkisi". Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 30(1), 21-25.