2008-08-01

Demirbaş, Murat

Türkiye’de modern fen öğretim programlarının geliştirilme çalışmalarının 1960’lı yıllarda başladığı görülmektedir. Günümüze kadar bir çok fen öğretim programının uygulamaları yapılmış ve 2005-2006 öğretim yılında 4. ve 5. sınıflarda Fen ve Teknoloji Öğretim Programı adı ile yeni öğretim programı uygulamaya konulmuştur. 2006-2007 öğretim yılında 6. sınıflarda da uygulamaya geçilen öğretim programının, her yıl kademeli olarak uygulaması yapılacaktır. Bu araştırmada, 2000 yılında uygulamaya konulan fen bilgisi öğretim programı ile 2005 yılında uygulamaya geçen fen ve teknoloji öğretim programının değişik yönleri ile analizi yapılmıştır. Verilerin elde edilmesi için Şahin ve diğ. (2005) tarafından, Malcolm Provus’un Farklılıklar (Discrepancy) modeli ile Stake’in Uyumluluk/- Uygunluk (Countenance) modelinden faydalanılarak oluşturulan ölçek kullanılmıştır. Belirlenen ölçek, 2006 yılının Haziran ayında Kırşehir Eğitim Fakültesi’nde düzenlenen Fen ve Teknoloji Öğretim Programını Tanıtma Seminerine katılan 71 fen bilgisi öğretmenine uygulanmıştır. Öğretmenlerden, eski ve yeni uygulayacakları öğretim programlarını belirlenen kriterlere göre (Fen Öğretim Programlarının Amaçlarının Başarılma Düzeyleri, İçeriklerinin Değerlendirilmesi, Öğrenme-Öğretme Süreçlerinin Değerlendirilmesi, Farklı Öğretim Yöntemlerinin Kullanılma Düzeyleri, Öğretmenin Rolü ve Değerlendirme) değerlendirmeleri istenmiştir. Öğretmenlerin görüşlerine göre, fen ve teknoloji öğretim programının incelenen kriterler yönünden istenileni sağladığı yönde olmuştur.
It can be seen that development of science teaching curriculum has started in 1960s. Until the present time, a number of science teaching curricula have been put into practice and in 2005-2006 academic year a new curriculum called Science and Technology Teaching Programme has been put into practice for the 4th and 6th grade classes. In the 2006-2007 academic year, the new prowram has also started to be applied for the 6th classes and it is going to continue to be applied gradually. In this study, science teaching curriculum which was started to be applied in 2000 and science and technology teaching curriculum which has started to be applied in 2005 were compared. In order to collect the necessary data a scale developed by Şahin and the others (2005) making use of the Discrepacy Model of Malcolm Provus and Countenance Model of Stake. The scale was distibuted and then replied by the 71 science teachers who attended presentation seminar of science and technology curriculum in June, 2006. The teachers were asked to evaluate the new program according to the defined criterion (success rate of the goals of the program, content analysis, teaching-learning process, level of the use of techniques, teachers’ roles and assessment). As the result of the evaluation, science and technology curriculum was found to be superior than science teaching curriculum based on the defined criterion according to the teachers’ opinions.

Fen ve teknoloji öğretimi, Öğretim programının değerlendirilmesi, Yapılandırmacı öğretim, Science and technology teaching, Evaluation of teaching programme, Constructivist teaching

Demirbaş, M. (2008). “6.sınıf fen bilgisi ve fen ve teknoloji öğretim programlarının karşılaştırılmalı olarak incelenmesi: Öğretim öncesi görüşler”. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi, 21(2), 313-338.