Bu çalışmada eritme, apretan ve boyama aşamalarından oluşan, 41.120 mg/L KOİ içeren ve biyolojik ayrışabilirliği oldukça düşük olan tekstil atıksuyu fizikokimyasal, fotokimyasal ve adsorpsiyon prosesleriyle arıtılmış ve fizikokimyasal arıtmaya dayalı olarak ozonla oksidasyon, ozon/UV oksidasyonu ve adsorpsiyon prosesleri ayrı ayrı uygulanarak KOİ giderme verimleri belirlenmiştir. Alümle (1250 mg/L), alüm (8000 mg/L)+non-iyonik PE’le (Poli Elektrolit) (4 mg/L) ve PAC’la (Poli Alimünyum Klorür) (2500 mg/L) yapılan fizikokimyasal arıtmalar sonucunda sırasıyla; %54, %56 ve %60 KOİ giderme verimleri elde edilmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda en uygun doz olarak 1000 mg/L PAC seçilmiş, bu dozla yapılan arıtılabilirlik sonucunda %52,33 oranında KOİ giderme verimi bulunmuştur. Elde edilen atıksularla ayrı ayrı ozonla oksidasyonla (3 saat boyunca, 2 g O3/sa dozlamayla) %24,07 KOİ giderme verimi, ozon/UV oksidasyonuyla (24 saat boyunca, 250 mg O3/sa dozlamayla) %36,8 KOİ giderme verimi bulunmuş ve 0,5-1 mm boyutunda Jacobi marka GAC (Granül Aktif Karbon) kullanılarak Langmuir İzotermi yardımıyla adsorpsiyon kapasite değeri belirlenmiş (Qo =333,33 mg KOİ/g GAC) ve bu verilere dayanarak 200 mg/L KOİ deşarj kriterini sağlayacak şekilde adsorpsiyon kolonları boyutlandırılmıştır. Boyutlandırma sonucunda 0,75 m çapında, 3,5 m yüksekliğinde, 7 adet (6 asıl+1 yedek) adsorplama kolonu bulunmuştur. Bu atıksu için arıtma verimleri karşılaştırıldığında fizikokimyasal ve adsorpsiyon prosesinin uygun olacağı kanaatine varılmıştır.
In this study, physicochemical, ozone/UV and adsorption treatment technologies have been carried out on non-biodegradable textile industry wastewater which is existing from dissolving, finishing and dyeing processes including high COD levels (COD=41.120 mg/L) and COD removal efficiencies of these processes have been determined. In physicochemical treatability studies alum (1250 mg/L), alum (8000 mg/L) + non-ionic PE (4 mg/L) and PAC (2500 mg/L) coagulants were used and COD removal efficiencies were determined as 54%, 56% and 60% respectively. PAC were selected as a best coagulant in 1000 mg/L dosage and 52,33% COD removal efficiency were determined. Ozone and O3 / UV processes were applied and 24,07% (in 3 hours retention time and 2 g O3/h) and 36,8% (in 24 hours retention time and 250 mg O3/h) COD removal efficiencies were observed in respectively. In adsorption experiments, Jacobi active carbon (0,5-1 mm) was used and adsorption capacity was calculated from Langmuir adsorption isoterm, as 333,33 mg COD / g GAC (Qo ). Parallel to this structure, adsorption columns were designed and 6+1 columns (3,5 m height and 0,75 m diameter) were found. At the end of these processes, treatment efficiencies were compared and physicochemical and adsorption processes have been found properly in this textile wastewater.

Tekstil atıksuyu, Fizikokimyasal arıtma, Ozon/UV, Adsorpsiyon, Yüksek KOİ, Textile wastewater, Physicochemical treatment, Ozone/UV, Adsorption, High COD

Kestioğlu, K. (2005). "Yüksek koi içeren tekstil atıksularının fizikokimyasal, ozon/uv ve adsorpsiyon yöntemleriyle arıtılabilirliğinin araştırılması". Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 10(1), 23-32.