2003

Bu makale, 1924 yılında kabul edilen Tevhid-i Tedrisat Kanunu gereği aynı yıl açılıp, birkaç yıllık eğitim ve öğretim faaliyetlerinden sonra tekrar kapatılan İmam ve Hatip Mektepleri hakkında 15 yıl süren bir araştırma sonucu ortaya çıkmıştır. Makalede önce, birtakım belgelere, resmi evraka ve daha evvel yapılmış araştırmalara dayanılarak İmam ve Hatip Mekteplerinin açılış biçimleri, açıldıkları yerler, öğrenci ve mezun sayıları ile ilgili bilgiler verilmektedir. Daha sonra, bu mekteplerden mezun olan üç ayrı kişi ile yaptığımız mülâkatlar eşliğinde kendilerinden temin ettiğimiz şehâdetneme/diploma örnekleri ile bazı resimler birer belge olarak sunulmaktadır. Makale “sonuç” niteliğinde kısa bir değerlendirme yapılarak tamamlanmaktadır.
This study is about İmam-Hatip Maktabs which were established in accordance with the Act of Tawhid-i Tadrisat (Unification of Instruction and Education) in 1924. The article has two objectives: (1) to determine where and how the İmam-Hatip Maktabs were opened; and to investigate the number of students attended to and graduated from these maktabs; (2) to evaluate the views of the three individuals, interviewed by the author, who graduated from these schools. Then, several diploma samples and historical documents and pictures were also presented. The study ends with a conclusion.

İmam-Hatip Mektepleri, Din eğitimi, Mehmet Naci Bilmen, Ahmet Göçmen, Şaban Erguz, Imam-Hatip Maktabs, Religious education

Öcal, M. (2003). "İmam ve hatip mektepleri, mezunlarından bazıları ile yapılan mülâkatlar ve şehâdetname örnekleri". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 12(2), 51-101.