Mutedil müsteşriklere göre Hz. Peygamber’in üstün özellikleri

1994

Atıyye el-lrâşî, Muhammed

“Muhammed çok ihlaslı bir kişi idi, o ne deccal ne sinir hastası, ne de saralı idi. Bilakis güzel ahlâklı, güçlü iradeli ve gayretli idi. Şahsî menfaatini değil, fakirlerden müteşekkil diğer insanların menfaatini düşünürdü. Peygamber verdiği kararlarında, müstebid olmak bir yana, adaletiyle örnek bir kişiydi. İnsanların yolunu aydınlatır, yoldan çıkmış olana yol gösterir ve insanlar arasında sevgiyi yerleştirmeye çalışırdı. Allah Rasûlü bir şeyi kendi nefsi için istemez, başkası için arzu ederdi ve risalet görevini yerine getirmesi esnasında da güvenilir idi. O, ihlas, yaptığı, söylediği ve düşündüğü meselede hak ve adalet tarafında yer alması hususunda bir örnektir. Sükûtu çok severdi, gerek oladıkça konuşmazdı. Konuştuğu zaman da sözleri hikmetli, fikirleri isabetli, kendisi de bütünüyle samimi olurdu, neticede kendisine arz edilen her mesele bir çözümle buluşurdu.

Hz. Muhammed, Adalet, İslâm öncesi dönem, Araplar, Tevazu

Atıyye el-lrâşî, M. (1994). "Mutedil müsteşriklere göre Hz. Peygamber’in üstün özellikleri". çev. Adem Apak. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 6(6), 425-431.