Kurkuminin İshikawa hücre hattında canlılık ve apoptoz üzerindeki etkileri

2022-04-12

Başaloğlu, Hatice Kübra
Yenisey, Çiğdem
Turgut, Mehmet
Uyanıkgil, Emel Öykü Çetin
Uyanıkgil, Yiğit

Bursa Uludağ Üniversitesi

Kurkumin (diferuloilmetan), başta Çin olmak üzere Asya ülkelerinde kanser tedavisi için alternatif tıpta kullanılmaktadır. Son yıllarda, kurkuminin bazı kanser tiplerine karşı doğal bir antitümöral ajan olduğu öne sürülmektedir. Bu araştırmanın amacı, Ishikawa endometriyal kanser hücre hattı üzerinde kurkuminin antitümöral etkilerini değerlendirmektir. Ishikawa hücreleri 10, 20, 40, 80 ve 100 μM konsantrasyonlarda kurkumin ile inkübe edildi. 24, 48 ve 72 saatlik inkübasyon sonrası apoptoz, kaspaz 3/7 değerleri ve hücre canlılığı değerlendirildi. Kurkuminin in vitro olarak, Ishikawa hücre canlılığını üzerinde inhibe edici etki gösterdiği saptandı. Ayrıca 48 saat kurkumin ile 10 ve 20 μM konsantrasyonlarda apoptoz en yüksek düzeyde iken, 100μM konsantrasyonlarda hücrelerin apoptoz yerine nekroza gittiği gözlendi. Öte yandan kaspaz 3/7 enzim sonuçları, 80 μM kurkumin konsantrasyonunda en yüksek düzeyde saptandı. Kurkumin, Ishikawa hücre hattı üzerinde farklı hücre ölüm yolağını etkilemektedir.
Curcumin (diferuloylmethane), has been used in alternative medicine for anticancer therapies mainly in Asian countries especially in China. In recent years such evidence suggested that curcumin comprise anti-tumoral natures against some of cancers. Nonetheless, it was little known its anti-tumoral effects and molecular mechanism on endometrial carcinoma. The purpose of this research evaluating anti -tumoral effects of curcumin in endometrial cancer cell lines of Ishikawa. We incubated the Ishikawa cell lines with curcumin at 10, 2 0, 40, 80 and 100 μM concentrates. We evaluated apoptosis and caspase 3/7 values and cell viability after 24, 48 and 72 hours of incubation . It was found that curcumin inhibited Ishikawa cell viability in vitro. Also, treatment with curcumin for 48 hours, at 10 and 20 μM concentrations apoptosis were highest but 100μM concentrations it was observed that cells were going necrosis instead of apoptosis. On the o ther hand caspase 3/7 enzymes results were the highest at 80 μM concentration of curcumin. We think that curcumin affects different apoptotic pathways in the Ishikawa cell line.

Apoptoz, Kurkumin, Ishikawa hücre hattı, Apoptosis, Curcumin, Ishikawa cell line

Başaloğlu, H. K. vd. (2022). "Kurkuminin İshikawa hücre hattında canlılık ve apoptoz üzerindeki etkileri". Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 48(1), 59-64.