Gridli ve gridsiz olarak günün türlü saatlerinde alınan göğüs grafilerinde yapay parafin nodüllerin değişen voltaj durumuna bağlı olarak lokalizasyon ve büyüklüklerine göre görünme olasılıkları

Loading...
Thumbnail Image

Date

1979

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Üniversitesi

Abstract

Akciğerlerin değişik büyüklükteki nodüler lezyonlarında gridli gridsiz olarak alınan grafilerin tanı değerleri, yapay oluşturulan parafin nodüller kullanılarak 91 olguda incelenmiştir. Ayrıca 5 mm. çapında yapay nodül kullanılarak şehir elektrik şebekesindeki voltaj değişikliklerinin 30 olguda demonstrasyona olan etkileri araştırılmıştır. Nodüler akciğer lezyonlarının erken tanı koşullarını saptamak için toplam 121 olgu üzerinde çalışılarak iki aşamalı bir araştırma yapılmıştır. Çalışmanın ilk aşamasında, 91 olguda göğüs duvarını yapıştırılan 3-60 mm. çapındaki yapay parafin nodüllerin göğüs üzerindeki türlü lokalizasyonlarının gridli ve gridsiz alınan göğüs grafilerindeki demonstrasyon olasılığı araştırılmıştır. İkinci aşamada çapı 5 mm. olan yapay bir nodülle günün türlü saatlerindeki voltaj değişikliklerinin radyolojik demonstrasyonu ne derecede etkilediğini araştırmak için 30 olguda çalışılmıştır.
In this article, two main groups have been selected to compare early diagnostic values between voltage changes in the city current and Grid - nongrid technics for detection of pulmonary paraffin nodules of 3-60 mm. in size. 91 healthy individuals were selected at random. Different sizes of paraffin nodules greater than 5 mm. in size were detected in all chest radiographs with Grid and Nongrid technics. Paraffin nodules of 5-21 mm. in size were demonstrated satisfactory with Grid technics than nonGrid technics. Second group had 30 heathy inviduals by whom the radiographic examination with nonGrid technic were applied. In all individuals, single paraffin nodule of 5 mm. in size were placed in the base of the lung. We have observed striking about the voltage variations between during 8.00 a.m. and 3.00 p.m. at the same day in Bursa.

Description

Bu çalışma, VII. Ulusal Türk Radyoloji Kurultayı'nda bildiri olarak sunulmuştur.

Keywords

Göğüs grafileri, Yapay parafin nodülleri, Chest radiography, Artificial paraffin nodules

Citation

Adanır, C. ve Şeker, İ. (1979). "Gridli ve gridsiz olarak günün türlü saatlerinde alınan göğüs grafilerinde yapay parafin nodüllerin değişen voltaj durumuna bağlı olarak lokalizasyon ve büyüklüklerine göre görünme olasılıkları". Bursa Tıp Fakültesi Dergisi, 6(1-2-3), 47-56.