Serçeören (Kepsut-Balıkesir) vollastonit yatağı

1984

Vollastonit Türkiye için oldukça yeni bir hammaddedir. ilk üretimi 1968 yılında Serçeören yatağından yapılmıştır. Serçeören köyünün kuzeydoğusundaki kontakt metamorfızma kuşağında yer alan kalksilikat felslerin ana minerali olan vollastonit'e eşlik eden minerallerin bazıları granat, diyopsit, forsterit, vezüvyanit ve tremolittir. Bu alanda 500.000 ton kadar vollastonit tahmin edilmektedir. Günü­ müze değin, aralıklı olarak yapılan üretimle 100.000 ton saf vollastonit seramik endüstrisinde kullanmak için tüketilmiş , geriye % SO civarında vollastonit içeren kalksilikat felsler kalmıştır. Bunlardan yararlanıl­ ması zenginleştirme işlemlerinin geliştirilmesine bağlıdır . Kuzeybatı Anadolu'da yer alan asid bileşimli intrüsif kayaçiarın çevrelerinde birkaç yerde vol­ lastonit oluşumları bilinmekte olup, yenilerinin bulunma olasılığı oldukça yüksektir.
Wollastonite is a relatively new mineral for Turkey. lts first production has been obtained from the Serçeören deposit, in 1968. lt is the main mineral of the calc-silicate fetses within the contact metamorphic aurole at the NW of Serçeören village. Some of the associating minerals are garnet, diopsite, forsterite, vezuvianite and tremolite. In this area, 500.000 tons of wollastonite reserve is estimated. Up to date, 100.000 tons of pure wollastonite has been interruptedly mined for the ceramic industry. Almost fifty percent wollastonite bearing calc-silicate felses are left. lt is due to development of benefication processes to get use of them. Several-wollastonite occurences have been reported around the acid intrusive rocks in Northwestern Anatolia. The possibility of discovering new deposits is relativeIy high.

Serçeören (Kepsut-Balıkesir), Jeoloji, Metamorfik kayaçlar, Vollastonit yatağı

Erdinç, H. (1984). "Serçeören (Kepsut-Balıkesir) vollastonit yatağı". Uludağ Üniversitesi Mühendislik Dergisi, 1(1), 195-204.