Çocukların kaza sonucu yaralanma sebepleri ve önlemleri

1979

Bursa Üniversitesi

Çocuklar diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de en fazla trafik kazaları sonucunda yaralanıp sakatlanmakta ve ölmektedirler. Trafik kazaları çocukları araç içinde, araç dışındaki kadar etkileyebilmektedir. Trafik kazalarında diğer önemli sebepler eğitim eksikliği ve kentsel yaşamda çocuk oyun alanlarına çok az yer ayrılmış olmasıdır. Çocuklar trafik kazalarından başka yüksek pencere veya balkondan düşmeler sonucu, soluma ve yutma yoluyla zehirlenmeler sonucu, ateş, cak su ve elektrikle yanmalar sonucu, kesici aletler veya ateşli silahlarla ve ana-baba veya bakıcıları tarafından dövülenler sonucu çeşitli yaralanmalara maruz kalmaktadır. 1976-1979 yılları arasında Bursa Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğine yatırılan hastaların 1 /3 ünü çocukların kaza sonucu yaralanmaları meydana getirmektedir. 1979 yılında bu sayı ve yüzdesinde bir artış görülmektedir. Toplam 287 travmatolojik olgunun I 06 (% 37'si trafik kazalarına, 126 (% 44) si düşme ile ilgili sebebine ve 23 olgu (% 8) yüksekten düşmeler sonucu yaralanmalara aittir. Dr. Ali SÖNMEZLER Dr. Gayyur KURAP** Bu soruna en iyi çözüm yolunun sadece tedavi edici araç ve imkanların geliştirilmesi değil fakat aynı zamanda koruyucu ve toplum hekimliğinin yaygınlaştırılması, toplumun ve toplumsal kurumların uyarılmasıyla önlenebileceği gerçeğinde tüm yazarlar hemfikirdir. Ancak ülkemiz de tedavi edici kimliğin özellikle acil tıbbi bakım birimlerinin geliştirilmesine de büyük gereksinim vardır. Yarının kentsel yaşamı yalnız erişkin insanları değil, fakat çocuklarımızı da düşünen planlamaya yer verilmesi de büyük yarar vardır.
As it happens in the other countries, usually children die or become crippled because of traffic accidents. Traffic accidents affect the children in the car as much as it does outside. Lack of education in this area and the lack of children parks in the city life are the other main reasons for traffic accidents. Other than the traffic accidents, these following states are se en frequently: falling from window or high balconies, intoxications due to inhalation or swallowing, burns due to fire, hot water and electricity, heavily beating by parents or maids, wounds due to sharp instruments of guns. 1/3 of the all patients who are accepted to the Orthopedic and Traumatology Clinic of Bursa Medical School during 1976-1979 are child wounds due to various accidents. In 1979 there seems an increase in this number and percentage. 106 Cases (37 %) are due to traffic accidents and 126 cases (44 %) are due to falling. 23 Cases (8 %) are due to falling from high levels . All of the authorities in this field think that the solution to these problems not only depends on the progression of treatment facilities but also depends on preventive social medicine and warming of the society. However in our country there is a great need for treatment and medical emergency clinics.

4 Aralık 1979 da Bursa Bilecik Tabib Odasının Bursa Tıp Fakültesindeki ilmi toplantısında tebliğ edilmiştir.

Çocukların kaza sonucu yaralanma, Sebepleri ve önlemleri, Accidental injury to children, Causes and measures

Sönmezler, A. ve Kurap, G. (1979). ''Çocukların kaza sonucu yaralanma sebepleri ve önlemleri''. Bursa Tıp Fakültesi Dergisi, 6(4), 241-251.