2015-07-30

İlhan, Ayşe Çakır

Bu araştırmanın amacı, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan sınıf öğretmeni özel alan yeterliklerinden “Sanat ve Estetik” yeterlik alanının müzik eğitimi yeterlikleri açısından değerlendirilmesidir. Araştırmanın çalışma grubunu Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalında müzik eğitimi derslerini yürüten öğretim elemanları oluşturmaktadır. “Sanat ve Estetik” yeterlik alanına ait performans göstergelerinin, müzik eğitimi yeterlikleri açısından uygunluğu konusunda öğretim elemanlarının görüşleri alınmıştır. Öğretim elemanlarının büyük çoğunluğu dört yeterlik alanına ilişkin performans göstergelerinin, müzik eğitimi yeterlikleri açısından uygun olduğu yönünde görüş bildirmiştir. Ancak uzun yıllar Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalında çalışan öğretim elemanlarının daha eleştirel yaklaştıkları ve performans göstergelerinin müzik eğitimi yeterliklerini birebir karşılamadığı yönünde düşündükleri belirlenmiştir. Ayrıca performans göstergelerinin öğretmenin yeterliği, müzik ders saatleri ve okullardaki fiziki donanımla da doğrudan ilişkili olduğu yönünde birçok görüş belirtilmiştir. Araştırmada sınıf öğretmenleri için hazırlanan “Sanat ve Estetik” yeterlik alanının müziksel yeterlikleri kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmesi konusunda önerilere yer verilmiştir.
In terms of music competencies, the aim of this research is to study “Art and Aesthetics” competencies which are one of the classroom teacher special field competencies prepared by the Ministry of National Education. Lecturers teaching music in the Department of Primary Education form the study group of the research. The lecturers were asked to give their opinion about whether the performance indicators concerning the proficiency field “Art and Aesthetics” were appropriate or not in terms of music competencies. Most of the lecturers gave the opinion that performance indicators relating to the four competency fields are appropriate in terms of music competencies. However, it appeared that lecturers working for a long time in the department approached more critically and they believed that performance indicators do not efficaciously fulfill music competencies. In the present research, suggestions were also given in re-organising the competencies for classroom teachers in a way that it will cover the musical competencies.

Bu makale, “Sınıf Öğretmeni Adaylarının Müzik Eğitimi Yeterlikleri ile MEB Sınıf Öğretmeni Özel Alan Yeterliklerinden ‘Sanat ve Estetik’ Yeterlik Alanının Değerlendirilmesi” adlı doktora tez çalışmasının bir bölümünden özetlenerek hazırlanmıştır.

Sınıf öğretmeni yeterlikleri, Sanat ve estetik yeterlikler, Müzik eğitimi, Classroom teacher competencies, Art and aesthetics competencies, Music education

İlhan, A.Ç. ve Sungurtekin Ş. (2015). “Müzik eğitimi yeterlikleri bağlamında sınıf öğretmeni “sanat ve estetik” yeterliklerinin öğretim elemanlarının görüşleri doğrultusunda değerlendirilmesi”. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi, 28(1), 53-73.