Enzime dirençli nişasta ve sağlık üzerindeki etkileri

2016-11-10

Demirekin, Ayşe
Gül, Hülya

Enzime dirençli nişasta (EDN) kavramının ortaya çıkmasıyla nişastanın biyo-yararlılığı ve özellikle yetişkinlerde diyet lif kaynağı olarak kullanımı konusunda yeni bir araştırma alanı doğmuştur. EDN ince bağırsaklarda sindirime uğramayan, kalın bağırsaklara geçen fakat buradaki bakteri florası tarafından fermente edilen nişastadır. EDN'nın, gıdanın tekstürel özelliklerini ve görünümünü iyileştirme, gevreklik sağlama, yağ ikame etme gibi fonksiyonel etkilerinin yanı sıra sindirim sistemi fonksiyonlarını düzenleme, kalın bağırsakta mikrobiyal florayı olumlu etkileme, kan kolesterol seviyesini ve glisemik indeksi düşürme gibi sağlık üzerine olumlu etkileri de söz konusudur.
New research area was born by the usage of starch for its bioavailability and as dietary fiber in adults with the discovery of the term enzyme-resistant starch (ERS). ERS is not digested in the small intestine. It passes in to the large intestine and there is fermented by the bacterial flora. It has functional effects such as; improves the textural and appearance properties of foods; provides crispness and can be used as a fat replacer. There is also the positive effects on health such as; ERS regulates the functions of digestive system, positively effects the microbial flora of large intestine, decrases the cholesterol level and glycemic index.

Nişasta, Dirençli nişasta, Diyet lif, Sağlık, Fonksiyonel gıda, Starch, Resistant starch, Dietary fiber, Health, Functional food

Demirekin, A. ve Gül, H. (2016). "Enzime dirençli nişasta ve sağlık üzerindeki etkileri". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 30(2), 71-78.