Kamu hukukunda tahvil ihracı

1980

Bursa Üniversitesi

Devlet kamu görevlerini yerine getirmek için ihtiyacı olan finansmanı vergiler den, dış borçlardan temin edebilecekti gibi, tahvil ihraç ederek halktan da temin ede bilir. Çoğu kez bütçelerdeki ödeneklerin toplamı ile tahmin edilen gelir arasındaki farkı kapatmak için bütçe kanunlarında iç istikraz yapma yetkisi alınır. Devletin tahvil ihracı oldukça eski tarihlere rastlar. Şimdi kısaca bu gelişime değineceğiz. Osmanlı İmparatorluğunda ilk tahvil ihracı 1848 yılında Evkaf-ı Hümayun Hazinesi tarafından ihraç edilen %8 faizli tahvillerdir. 1857 yılında %6 Hazine tahvili, 1918 tarihli İstikraz-ı Dahili tahvilleri ihraç edilmiş ancak bunların itfası Cumhuriyet devrinde olmuştur. Cumhuriyet döneminde ilk devlet tahvili 1933 yılında Ergani tahvilleri ikramiyeli istikrazı (2094 sayılı ve 12.1.1933 tarihli kanunla gerçekleştirilmiştir) , daha sonra Sivas-Erzurum demiryolu ikramiyeli istikrazı yapılmıştır. Yakın zamanda çıkartılan ve halen tedavülde bulunan tahviller ise şunlardır: "1960 Hürriyet İstikrazı" tahvilleri 1973 yılına dek ihraç edilmiştir. Yeni 1964 yılında başlayan "Kalkınma İstikrazı" tahvilleri her yıl bir veya birkaç tertip halinde ihraç edilmiştir. 1972 yılında beş aynı tertipte ve 1973 yılında da üç ayrı tertip halinde ihraç edilmiştir.

Kamu hukuku, Devlet tahvilleri, Tahvil ihracı

Karaahmetoğlu, M. N. (1980). "Kamu hukukunda tahvil ihracı". Bursa Üniversitesi İktisadi ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dergisi, 1(2), 115-121.