1990

Bu araştırmamızda, konsantre fabrikasyon yemi (Konsantre Kuzu-Buzağı semirtme yemi) ve artezyen suyu ile semirtilen kuzularda bazen böbrek ve mesane taşı şekillendiğinin kanıtlanması ve Vitamin-A ile alkalileştirilmiş su içirilmesinin taş oluşumuna karşı profilaktik etkisinin incelenmesi üzerinde durulmuştur. Araştırmada kullanılan, sütten yeni kesilmiş Merinos erkek kuzular 30'ar başlık 4 gruba ayrılmışlardır. 1. gruptaki kuzular normal kontrol olarak yalnız pelet haldeki besi yemi ve normal artezyen suyu ile beslenmişlerdir. 2. gruptaki kuzulara ürolithiasis'ten koruma amacıyla, besi süresince kuzu başına 125.000 UI/ 15 gün Vit.-A deri altı uygulanmıştır. 3. grubun içme suyuna alkalileştirme suretiyle koruma amacıyla 40 mg/lt Potassium hydroxyde (Merck) katılmıştır. 4. gruptaki kuzulara ise her iki yöntem birlikte uygulanmıştır. Besi süresince, her 4 haftanın sonunda, her gruptan 10'ar kuzu kesilerek, böbrek ve mesaneleri makro ve mikroskobik olarak değerlendirilmiştir. Bu, incelemeler ile, kesim süresi uzadıkça, konsantre yemleme sonu böbreklerde organik ve inorganik çöküntülerin arttığı, buna karşılık alkalileştirme ile taş oluşumunda belirgin ve istatistik önemde (P ≤ 0.01) bir azalma meydana geldiği, Vit.-A eklenmesinin de azaltıcı rolü bulunduğu ve alkalileştinnenin etkisini daha da arttırdığı görülmüştür. (P ≤ 0.001). Böylece, semirtme sırasında oluşabilen ürolithiasis'ten korunmak amacıyla kuzulara Vitamin-A enjeksiyonları ve sularına alkalileştirici maddeler katılmasının etkili bir koruma yöntemi olabileceği ve bunun semirtmeye de olumsuz yönde etki yapmayacağı sonucuna varılmıştır.
This multipurposed study was set up to determine the possible preventive effects of s.c., Vıtamin-A injections ( 125.000 lU/15 days) and alkalinized drinking water supply (Potassium hydroxyde 40 mg/lt) Ad libitum, against Ovine urolithiasis that causes sudden deaths due eto the blocking of urinary tract. After cessation of breast feeding by mothers, lambs were alloted into 4 groups, each consisted of 30 heads. First group serving as controls, received pelleted feed concentrate being marketed as feedstuff for lambs and calves. The second group was given additionalIy Vitamin-A, as the third group lambs received alkalinized drinking water. The fourth group was treated with both of Vitamin-A and alkalinized water to determine the additive effects, if any, of these two supplements. By the end of the first and second months of study, 10 lambs from each group were slaughtered in order to demonstrate the occurrence of urinary calculi in groups. The results showed that, organic and inorganic precipitates leading to urolithiasis occurred in the kidneys of lambs in all groups. The severity of stone formation gradually increased by elapsed time. However, the alkalinization has prevented urolithiasis better than Vitamin-A (P ≤ 0.01), and the additive effects were even statistically more important (P ≤ 0.001) when compared with controls. The renal damage included a subacute to chronic glomerulonephritis with sand or stone formation in the tubules in medullary parts of kidneys. As the conclusion, ovine urolithiasis that may occur during concentrated feeding can be effectively prevented by alkalinization of drinking water and Vıtamin- A supplementation in fattening lambs.

Merinos erkek kuzuları, Ürolithiasis, Vitamin A, Alkalileştirilmiş su, Male Merino lambs, Ovine urolithiasis, Alkalinized drinking water

Ertürk, E. vd. (1990). “Merinos erkek kuzularının konsantre yemle beslenmesi sonucu şekillenen böbrek ve mesane taşlarının patolojisi, biyokimyası ve ve sağıtımı konusunda bir araştırma: ll. entansif besiye alınan kuzularda taş şekillenmesi ve Vitamin A ile alkalileştirilmiş su içirilmesinin koruyucu etkisinin histopatolojik olarak değerlendirilmesi”. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 8-9(1-2-3), 73-84.