2019-07-25

Doğruel, Serdar
Alaton, İdil Arslan

Bursa Uludağ Üniversitesi

Bu deneysel çalışmada bir zeytinyağı karasuyu örneği (KOİ: 155000 mg/L; TOK: 40000; Toplam fenol (T-Fenol): 4100 mg/L) kimyasal arıtma yöntemlerinden çöktürme, koagülasyon, elektrokoagülasyon ve Fenton prosesi ile arıtmaya tabi tutulduktan sonra içeriğinde meydana gelen değişim, dane boyut dağılımı (DBD) analizi uygulanarak incelenmiştir. Bu kapsamda ham ve arıtılmış karasu örnekleri filtrasyon/ultrafiltrasyon temelli fiziksel ayırma prosedürü kullanılarak 1600, 450, 220, 13, 8, 5, 3, 2 ve 1 nm gözenek boyutlu filtrelerden geçirilmiştir. DBD analizlerinden elde edilen sonuçlara göre ham karasu örneğinde KOİ, TOK, BOİ5 ve renk (absorbans) parametrelerini oluşturan bileşenlerin daha çok partiküler boyut aralığında (>1600 nm; toplam KOİ’nin %54’ü, TOK’un %43’ü, BOİ5’in %43’ü ve rengin %57’si), T-Fenol parametresini oluşturan bileşenlerin ise kolloidal boyut aralığında (2 nm-1600 nm; %54) dağıldığı gözlenmiştir. Çalışılan arıtma proseslerinden en yüksek giderim, faz transferi ile giderim mekanizmasına dayanan koagülasyon ve çöktürme proseslerinden elde edilmiş (%55-60 KOİ, %45-48 TOK ve %32 T-Fenol), öte yandan Fenton prosesinin karasuyun organik madde giderimi için yeterli olmadığı tespit edilmiştir. Arıtma prosesleri sonrasında gerçekleşen giderimlerin KOİ-TOK parametreleri için büyük oranda partiküler boyut aralığında, T-Fenol için partiküler ve kolloidal aralıklarda dağıldığı bulunmuştur.
In this experimental study, an olive oil mill wastewater (OOMW, COD:155000 mg/L; TOC:40000; Total phenol(TPh): 4100 mg/L) was subjected to different chemical treatment processes such as precipitation, coagulation, electrocoagulation and Fenton’s reagent. After the treatment processes, the change in the organic content of OOMW was investigated by applying particle size distribution (PSD) analysis. In this concept, sequential filtration/ultrafiltration procedure was followed by employing different molecular weight cut-off membranes including 1600, 450, 220, 13, 8, 5, 3, 2 and 1 nm for raw and treated OOMW samples. Accordingly, the PSD results for raw OOMW, the components of COD, TOC, BOD5 and color (absorbance) parameters were mostly in the particle fractions (>1600 nm; 54% of COD, 43% of TOC, 43% of BOD5 and 57% of color), while TPh parameter was distributed in the colloidal fractions (2 nm-1600 nm;54%). Among the treatment processes, the highest removals were obtained from coagulation and precipitation processes (55-60% COD, 45-48% TOC and 32% TPh) that based on the phase transfer removal mechanism. Otherwise, the obtained reductions by Fenton’s reagent was poor. The major removals were observed in particulate fractions for COD-TOC where the main TPh removal was observed both in particulate and colloidal fractions after treatment processes.

Dane boyut dağılımı analizi, Çöktürme, Elektrokoagülasyon, Enton prosesi, Koagülasyon, Zeytinyağı karasuyu, Coagulation, Electrocoagulation, Fenton’s reagent, Particle size distribution (PSD) analysis, Precipitation, Olive oil mill wastewater (OOMW)

Haksevenler, B. H. G. vd. (2019). "Kimyasal arıtma proseslerinin karasuyun boyutsal dağılımı üzerindeki etkilerinin incelenmesi". Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 24(3), 469-482.