Çağdaş ahlaki doğaüstücülük ve Russ Shafer-Landau

2017-11-22

Yöney, Ferhat

G. E. Moore’un 1903 yılında yayınlanan Principia Ethica adlı çalışmasında savunduğu ahlaki doğaüstücülük, karşılaştığı epistemik ve metafizik eleştirilerle 1960’lı yıllardan başlayarak gözden düşmüştür. 2000’li yıllardan başlayarak yeniden gündeme gelen ahlaki doğaüstücülüğün en önemli savunucularından biri 2003 yılındaki Moral Realism A Defence adlı çalışmasıyla Russ ShaferLandau’dur. Bu çalışma, öncelikle Moore’un görüşlerine kısaca değinip sonrasında Shafer-Landau’nun ahlaki doğaüstücülüğü nasıl savunduğunu ortaya koymaktadır. Son olarak ise Shafer-Landau’nun görüşlerini değerlendirmektedir.
Moral non-naturalism which was defended by G. E. Moore in his Pricipia Ethica at 1903, lose its popularity starting from 1960’s due to epistemic and metaphysical criticisms which it faced. Moral non-naturalism came to the fore again starting from 2000’s and one of the most important advocate of it is Russ Shafer-Landau with his work named Moral Realism A Defence at 2003. This article, firstly elucidates Moore’s thought shortly, then presents Shafer-Landau’s defence of moral non-naturalism. Lastly, evaluates Shafer-Landau’s thoughts.

Bu çalışma, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Abdurrahman Aliy'in danışmanlığında Ferhat Yöney tarafından hazırlanan "İlahi buyruk teorisi ve diğer ahlaki realizm türlerinin değerlendirilmesi" adlı yüksek lisans tezine dayanılarak hazırlanmıştır.

Ahlaki doğaüstücülük, G. E. Moore, Ahlaki realizm, Russ Shafer-Landau, Normatiflik, Moral non-naturalism, Moral realism, Normativity

Yöney, F. (2018). "Çağdaş ahlaki doğaüstücülük ve Russ Shafer-Landau". Kaygı. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi, 30, 225-237.

Collections