Bir düşünce ve mantık problemi olarak paradoks

Hacınebioğlu, İsmail Latif

Paradoks düşüncenin, iddianın, ifadelerin, mantıksal olarak doğruluk, tutarlılık, geçerlilik ölçüleri dikkate alındığında dinamik bir problem zemini oluşturmaktadır. Paradoksun fark edilmesi, ortaya konması düşüncenin bulunduğu noktayı fark etmek anlamındadır. Bu makalede paradoksun ne olduğu ve argümanlar açısından nasıl kullanıldığı üzerinde durduk. Argümanlardaki önermelerin ve kabullerin kendi içindeki bütünlüğü bozulmadan aynı anda çelişiği ile gerçeklik iddiası paradoksu oluşmaktadır. Neredeyse tüketilemez paradokslardan Yalancı Paradoksu, Zenon Paradoksları ve Metafiziksel Paradoksları Örnekleme olarak aldık.
Paradox offers a very fruitful problematic ground for thought, argument and expression when the problems of logical consistency, validity and truth-values are considered. To be aware of paradox is to find out where the problems of a thought lie down. In this article it dealt with how paradoxes are used as part of logical arguments. If a proposition and its contradiction have same truth-value, then paradox arises. Liar paradox. Zenon Paradoxes, Metaphysical Paradoxes are given as paradox examples.

Paradoks, Meta fiziksel paradokslar, Mantıksal argüman, Yalancı paradoksu, Zenon paradoksları, Paradox, Metaphysical paradoxes, Logical argument, Liar paradox, Zenon paradoxes

Hacınebioğlu, İ. L. (2006). "Bir düşünce ve mantık problemi olarak paradoks". Kaygı. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi, 7, 105-120.