İnsana tanınan üç ilahî imkan: Fıtrat-işaret-hidayet

İslam inanç sistemine göre Allah insanı yarattıktan sonra onu kendisine ait, akıl, duyular ve duygular gibi bir takım içsel özelliklerle donatmasının yanında dışsal bir takım unsurlarla da desteklemiştir. Bu iç ve dış destekler aslında insana tanınan imkanlardır. Bunların belki en önemlisi, bu makalede konu edinilen fıtrat, işaret ve hidayettir. Fıtrat insanın kendisine ait aslî bir özellik, işaret çevresel unsurlar ve faktörler, hidayet ise Allah’ın kulunu ilham, vahiy ve peygamber göndermek gibi bir yolla desteklemesi ve ona yol göstermesidir. işte bu makale ile insan ve insanın içsel ve dışsal imkanlarının tanınması hedeflendi. Bu hedef çerçevesinde anılan üç temel unsur çeşitli yönleriyle ele alındı ve incelendi.
In Islamic belief system, God provides human a several inner qualities such as reason/aql, senses and feelings, as well as he supports him/her with external means. These inner and external supports are actually facilities for human. Maybe the most significant of them is fitra-ishara-hidaya which is the subject of this paper. Fitra is an intrinsic element of human, ishara is 76 environmental conditions and factors, and hidaya is God’s support for human by means of revelation (wahy), inspiration (ilham) and sending prophets, and his guidance. Here in this article, we aim to describe the inner and exeterior facilities of human. In this context we deal with there basic facilities related to the aim with different dimensions.

İnsan, Fıtrat, Hidayet, İşaret, Ahsen-i takvîm, Halife, Human, Fitra, Hidaya, Ishara, The best form (Ahsan al-taqwim), Khalifa

Kurt, A. (2009). "İnsana tanınan üç ilahî imkan: Fıtrat – işaret – hidayet". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 18(2), 75-94.