Bursa yöresinde içme ve kullanma sularında arsenikle kirlenmenin araştırılması

1997

Erdöl, R. Serdar

Bu çalışmada Bursa şehir merkezi, ilçeler ve çevreleri, kır çeşmeleri, kuyu suları ve sığır çiftliklerinden alınan su numunelerinde spektrofotometrik yöntemle arsenik düzeyleri araştırıldı. Numunelerin % 93.68 inde en düşük 0,051 ppb, en yüksek 21,423 ppb ve ortalama 3, 777 ± 0,477 ppb arsenik bulundu. Arsenik rastlantı oranları şehit merkezi numunelerinde % 91,66, ilçeler ve çevrelerinde % 86 ,95, çiftlik numunelerinde % 94, 73, kır çeşmeleri ve kuyu sularında % 100 olarak saptandı. Bulunan arsenik düzeylerinin W.H.O., U.S.E.P.A. ve Türkiye'nin kabul ettiği tolerans limitinden düşük olduğu ve Bursa yöresinde sularındaki arsenik kontaminasyonunun insan ve hayvan sağlığı açısından risk oluşturmayacağı kanısına varıldı.
In this work arsenic levels were determined by spectrophotometry in the water samples of Bursa city center, nearby towns and surroundings and cattle farms. In 93,68% of the samples minimal and maximal arsenic concentrations were 0,051-21,423 ppb respectively and the mean level was 3, 777± 0,477 ppb. Arsenic residue incidences of the water samples were determined as 96.66% in Bursa city center, 86,95% in the nearby towns and surroundings, 94,73% in the cattle farms and 100 % in the countryside (natural spring waters) and wells. Since arsenic concentrations foımd in all samples were low from the arsenical tolerans levels of W.H.O.. U.S.E.P.A. and Turkey, it was concluded that the arsenic contamination of waters in Bursa and its surroundings do not pose any risk for human and animal health.

Bu çalışma, Bursa Uludağ Üniversitesi Sağlık Bilimler Enstitüsünde Selahattin Ceylan 'in danışmanlığında Recep Serdar Erdöl tarafından yazılan "Bursa yöresinde içme ve kullanma sularında arsenikle kirlenmenin araştırılması" adlı yüksek lisans tezine dayanılarak hazırlanmıştır.

Bursa yöresi, Arsenik, Su, Bursa region, Water, Arsenic

Erdöl, R. S. ve Ceylan, S. (1997). ''Bursa yöresinde içme ve kullanma sularında arsenikle kirlenmenin araştırılması''. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 16(1-2-3), 119-127.