1983

Küçükoğlu, Selçuk

Kronik Hemodializ programındaki hastalarda farklı miktarlarda protein içeren diyetlerin, Serum a2 macroglobulin, a1 Acidglycoprotein, Albumin, Transferrin, lg A, lg G, lg M, C3 c, C4 düzeylerine etkisi araştırıldı. Hastalar 5 ayrı diyet altında incelendi ve her diyet 3 ay uygulandı. (1 g/kg/gün protein içeren), (0.7 g/kg/gün proteine ilave olarak ve Hemodializ günleri proteinden zengin verilen ek kahvaltı) ve (şerbest diyetle) beslenilen devrelerde hastaların serum üre ve kreatinin düzeyleri diğer devrelere göre anlamlı olarak yüksek, serum albumin ve C3c düzeyleri ise normale göre düşüktü. (0.7 g/kg/gün protein içeren diyetle) beslenilen devrede ise tüm parametreler düşük olarak bulundu. (0.7 g/kg/gün protein ve oral esansiyel aminoasidler verilen) devrede serum üre ve kreatinin düzeyleri diğer devrelere göre düşük ve fakat serum protein düzeyleri ise normal bulundu. Çalışmamızda 0. 7g/kg/gün protein ve oral esansiyel aminoasid preparatlarının verildiği diyet Kronik Hemodializ hastaları için en uygun diyet olduğu izlenimi vermektedir.
Effects of different protein including diets on serum levels of a 2 macroglobulin, a1 Acidgloycoprotein, Albumin, Tramferrin, lg A, lg G, lg M, C3c C4 were investigated in Chronic Hemodialysis patients dividing them into five groups. Patients were observed for three months in each groups (1g/kg/day of protein) and (0.7 g/kg/day of protein +protein rich on the hemodialysis days) and (free diet) serum levels of urea and creatinine were as high as those in the other group, although protein levels were in normal limits. In the 0. 7g/kg/day of protein+ essential aminoacids group serum levels of urea and creatinine were significantly lower than the others, although serum proteins levels of this group was the highest. Thus, our experiments suggested that this final groups diet may be accepted as the best for chronic hemodialysis patients.

Kronik hemodiyaliz hastaları, Diyet, Üre, Serum proteins, Creatinine, Urea, Chronic hemodialysis patients, Kreatinin, Serum protein

Yurtkuran, M. ve Küçükoğlu, S. (1983). "Kronik hemodiyaliz programındaki hastalarda diyet ile serum üre kreatinin ve protein düzeylerinin ilişkisi". Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 10(2), 201-206.