Hz. Ömer’in mâlî düzenlemeleri: [Irak bölgesindeki] vergiler

Dûrî, Abdülaziz

Fethedilen bölgelerde vergilerle ilgili kapsamlı düzenlemeler Hz. Ömer zamanında başlamıştır. Hz. Ömer’in düzenlemeleri hakkında araştırma yapmak ilk kaynakların çok iyi bir şekilde anlaşılmasını gerektirmektedir. İlk dönemdeki antlaşmalar [vergilerle ilgili] ıstılahları o günkü anlamlarıyla kullanan muasır metinler olduğu için tarih kaynaklarında [bu antlaşmalara] önem verildiği görülür. Fakihleri ilgilendiren şey tarihî gelişimin izinin sürülmesi değil, fıkhî esasların vaz edilmesi olmakla birlikte onlar görüşlerini ve fikirlerini beyan ederken pratik uygulamalara işaret etmişler; bu düzenlemelerin bir kısmını geçmiş uygulamalar olarak geçerli kabul ederken diğer bir kısmını reddetmişler, bir takım düzenlemeleri de görmezden gelmişlerdir. Eğer fıkıh kitaplarıyla tarih kaynakları mukayeseli bir şekilde ele alınırsa tarihî açıdan çok kıymetli bilgiler elde edilebilir. Durum bu olduğuna göre Mısır’a ait papirüs parçalarının bir kısmı idârî vesikaları ihtiva ettiği için çok büyük bir önem arz etmektedir.

Makale “et-Tanzîmâtu’l-mâliyye li Umar İbni’l-Hattâb: “ed-Darâib”, (Vakâiu‘ nedveti’n-nuzumi’l-İslâmiyye: Abu Dabi 11–13 Kasım 1984, Mektebü’t-terbiyyeti’lArabî li Düveli’l-Halîc, Abu Dabi 1987; Riyad 1987) ismiyle yayınlanmıştır. Daha sonra Evrâkun fî’t-târih ve’l-hadâra evrâkun fi’t-târihi’l-iktisâdî ve’l-ictimâî (Merkezu dirâsâti’l-vahdeti’l-Arabiyye, Beyrut 2009, s. 163–192) adlı kitapta müellifin İslâm iktisat tarihi hakkındaki makaleleriyle birlikte yeniden neşredilmiştir. Tercümede makalenin son neşri esas alınmıştır. Mütercime ait notlar köşeli parantez […] içerisinde veya sonunda “çev.” kısaltması ile belirtilmiştir.

Hz. Ömer, Vergi, Öşür vergisi, Yerel miras

Dûrî, A. (2014). "Hz. Ömer’in mâlî düzenlemeleri: [Irak bölgesindeki] vergiler". çev. Halil İbrahim Hançabay. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 23(2), 185-221.