1979

Tekman, Şevket
Gül, Vahdet

Bursa Üniversitesi

Yapay bir antijen olan arsonilazopsödoglobulinle immünize edilmiş tavşanların beyin, beyincik ve omurilikleri makroskopik ve mikroskopik olarak incelenmiştir. Beyinde geniş demiyelinizasyon alanlanrı, gliosis, perivasküler serpinti halinde lenfositik infiltrasyonlar gibi histopatolojik değişiklikler tespit edilmiştir. Benzer mikroskopik görünüm omurilikle de devam etmektedir. Sonuç olarak, yapay antijenlerin, beyin ve omurilikle meydana getirdiği lezyonlar, otoimmün hastalıklarda ve deneysel postenfeksiyöz ensefalomyelitte görülen lezyonlara benzer görünüm de olduğu tartışıldı.
Dans cette article, on a etudie macroscopiquement et microscopiquement dans les cervaux et les moelles epinieres des lapins qui immunisent avec l'antigene artiticielle (Arsonilazo-pseudoglobuline). On a produit les especes gliosis, demyelinisations, infiltrations aux cellules lymphatiques perivasculares dans les cervaux et moelles epinieres des lapins. Ces lesions cerebrales et cerebro-spinales ressemblent aux lesions encephomyelites auto-immunitaires et post-infectieuses.

Yapay antijenler, Artificial antigens, Bağışıklık, Tavşanlar, Sinir sistemi, Histopatoloji, Immunity, Histopathology, Rabbits, Nervous system

Tekman, Ş. vd. (1979). "Yapay bir antijenle bağışıklık kazanmış tavşanların santral sinir sisteminde görülen histopatolojik değişiklikler". Bursa Tıp Fakültesi Dergisi, 6(1-2-3), 57-62.