1986

Prospektif ve kontrollü olarak yapılan bu çalışmada bugüne kadar tarif edilmiş olan yardımcı ön tanı yöntemlerinin duyarlılık oranları 69 Neonatal Sepsisli hastada kıyaslandı. Toksik Granülasyon Yüzdesi, Vakuolizasyon Yüzdesi, Band Granulosit Oranı, Trombositopeni, yükselmiş Absolu Band Sayısı ve Buffy-Coat yayma testlerinin duyarlılık oranlarının % 50'nin üzerinde olduğu tespit edilerek değerli olduklarına karar verildi. Klinik olarak neonatal sepsis ön tanısı konulan hastalarda bu testlerin yapılmasının uygun olduğu, bir veya daha fazla testin pozitifliğinin ise tanıya güçlülük kazandırdığı sonucuna varıldı.
In this prospective and controlled study sensitivities of diagnostic tests which are being used in early diagnosis of neonatal sepsis hııue been compared in 69 neonatal sepsis cases.Toxic Granulation, Vacuolization,Band Granulocyte Ratio,Thrombocytopenia, increased Absolute Band Count and Buffy-Coat smear techniques have been found to have sensitivity of more than 50 %. With these findings it was concluded that above mentioned tests should be done in every suspected case of neonatal sepsis since positive result of one or more of these tests support this diagnosis.

12-14 Haziran 1986'da İstanbul'da toplanan XXV. Türk Pediatri Kongresinde tebliğ edilmiştir.

Neonatal sepsiste, Ön tam yöntemlerinin, Prospektif, Toksik granukisyon, Vakualizasyon, Klinik

Günay, Ü. ve Afşin, İ. E. (1986). ''Neonatal sepsiste çeşitli ön tam yöntemlerinin duyarlılıklarının karşılaştırılması''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 13(1-2-3), 17-21.