Girişimci üniversite modeli ve Türkiye

2011

Özer, Yunus Emre

Dünya açısından gelişmişlik ve kalkınmışlık kavramları ve bu kavramlara giden yol önemli değişiklikler geçirmektedir. Bu süreçte, bölgesel potansiyelin artan önemine paralel olarak bilginin de küresel anlamda önemi artmaktadır. Üniversiteler bu bakımdan bilginin üretildiği yerler olarak görülmektedir. Bilginin üretilmesi yanında üniversiteler artık bilginin ticarileştiği, patentleşme ve markalaşmanın yoğunlaşması sonucu olarak ticari rollere de sahip olduğu yerler haline gelmektedir. Üniversitelerin klasik anlamda eğitim, öğretim ve araştırma rollerinin yanında piyasada daha fazla yer almaya çalışan, faaliyetleri sonucu kar elde eden, piyasanın taleplerini dikkate alan bir modele doğru gittiği görülmektedir. Bu çalışmada girişimci üniversite kavramı yanında bu modelin temel özellikleri ve Türkiye açısından durum analizinin de yapılması amaçlanmaktadır.
The road to the concept of “development” has undergone important changes in terms of world. In this process, in parallel with increasing importance of regional potential, the importance of information also gains ground in the global sense. In this regard, universities are seen as places where knowledge is produced. In addition to the production of knowledge, universities has no longer become destinations where information is commercialized as a result of concentration of patent and branding. In addition to the classical sense of education, training and research roles, universities are heading towards a model that takes into account the demands of market, makes a profit as a result of their activities. In this study, it is aimed to emphasize not only the concept of entrepreneurial university but also basic features of this model and analyze the general situation in Turkey.

Girişimci üniversite, Bilgi toplumu, Üniversitelerin dönüşümü, İşbirliği, Entrepreneurial universities, İnformation society, Transformation of universities, Collaboration

Özer, Y. E. (2011). "Girişimci üniversite modeli ve Türkiye". Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 30(2), 85-100.