Sıçanlarda parafarengeal yöntemle hipofizektomi

1992-11-25

Bu çalışmada 32 sıçanda hipofizektomi deney modeli oluşturmak amacı ile parafarengeal yöntem ve mikroşirürjikal teknik kullamlarak hipojizektonıi yapıldı. Yaşatılan sıçanlarda endokrin değişiklikler, farmakolojik ve histopatolojik olarak incelendi. Histopatolojik değişikliklerin literatür ile uyum gösterdiği, kandaki hormon seviyesinde görülen değişikliklerin istatistiksel olarak anlamlı olduğu görüldü.
In this study, purpose of the experimental model of hypophysectomy, paraplıarengeal approach and microsurgical technique were used. Effect of hypophy ectomy on endocrine organs and plasma hormone levels were investigated. Results were compared with the literature.

Hypophysectomy, Hipofizektomi, Parafarengeal yöntem, Mikroşiriirjikal

Aslan, K. vd. (1993). ''Sıçanlarda parafarengeal yöntemle hipofizektomi''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 20(1), 43-46.