Para teorisindeki nötralite problemi

1982

Para teorisi "iktisadi sistem içindeki para miktarının etkisini inceleyen teorilerin tamamı" olarak tarif edilmektedir. Şüphesiz, bu tarif içinde para teorisini yakından ilgilendiren birçok görüş ayrılıkları yatmaktadır. Bu görüş ayrılıklarının ilkini, "klasik bölünme" (dichotomie reel-monetaire), diğer bir ifade ile ekonomiyi reel ve nakdi sektör olarak birbirinden bağımsız şekilde inceleme teşkil etmektedir. Ekonominin birbirinden bağımsız şekilde iki sektöre ayrılarak incelenmesi, paranın ekonominin reel unsurları üzerinde hiçbir tesir yaratıldığını ifade eden görüşün sonucudur. Bu "nötr para teorisi" dir. Bu görüş karşısında ekonominin kesin şekilde iki sektör altında incelenmesinin faydasızlığını ve paranın ekonominin reel unsurları üzerinde tesir yaratacağını, paranın -bazı faraziyelerin gerçekleşmesi halinde, çok özel bir hal dışında- nötr olamayacağını ifade eden bir teori yer almaktadır: Bu "nötr olmayan para teorisi" nden başka bir şey değildir.

Para teorisi, Nötr para teorisi, İktisadi sistem, Klasik bölünme

Kanyılmaz, İ. (1982). ''Para teorisindeki nötralite problemi''. Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 3(2), 1-19.