2020-11-09

Ünal, Ömer Kays
Dağtaş, Mirza Zafer

Bursa Uludağ Üniversitesi

Çalışmamızda intramedüller çivi (İMÇ) uygulanan tibia kırığı vakalarında dinamik kilitleme ve kaynama gecikmesi nedeniyle ikincil dinamizasyon uygulanan vakaları kaynama süreleri yönünden karşılaştırmak amaçlanmıştır. Mayıs 2002 ile Eylül 2019 tarihleri arasında tibia kırığı nedeniyle İMÇ kullanılarak kapalı redüksiyon internal fiksasyon uygulanan 95 hasta çalışmaya alındı. Hastalar dinamizasyon tekniklerine göre 3 gruba ayrıldı. Birinci grup dinamik kilitleme yapılan hastalar, ikinci grup dinamizasyon amacıyla sadece statik vida çıkarılan hastalar, 3. grup dinamizasyon amacıyla dinamik ve statik tüm vidalar çıkarılan hastalardı. Gruplar; demografik bilgiler, sigara kullanımı, kırık tipi ve kaynama süresi açısından karşılaştırmalı olarak değerlendirildi. Çalışmaya dahil edilen 95 hastanın 61’i erkek, 34’ü kadındı. Hastaların yaş ortalaması 35 (19 – 63) idi. Hastaların ortalama takip süresi 21,3 (12 – 30) hafta idi. Grup 2’de kaynama süresinin diğer gruplara göre daha uzun olduğu görüldü. Tüm hastalar ve ayrı ayrı gruplar arasında yaş ve cinsiyet ile kırık kaynama süresi arasında anlamlı istatistiksel bir ilişki saptanmamıştır (p>0.05). Tüm gruplar için sigara kullanan hastalarda kırık kaynama süresinin daha uzun olduğu saptanmıştır (p<0.05). Kırık tipine göre kırık kaynama süreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p>0.05). Gruplar, 12. haftadan tam kaynama gerçekleşene kadar geçen süreler açısından incelendiğinde grup 2’de istatistiksel olarak grup 3’ten daha uzun bir kaynama süresi olduğu saptandı (p<0.05). Çalışmamızın sonucunda; İMÇ uygulanan ve kaynama problemi olan vakalarda en etkili dinamizasyonun, kırık hattına uzak olan noktadan tüm vidaların çıkarılarak çivinin aksiyel yönde hareketine izin vererek sağlandığı görülmüştür.
Our aim is to compare dynamic locking and secondary dynamization technics which were applied for fracture healing problems after intramedullary nail (IMN) operation for tibia fracture. Ninety-five patients who were operated with IMN for tibia fracture between May 2002 - September 2019 were included. Patients divided into three groups. Group 1 was dynamic locked, group 2 was static screws removed patients for dynamization and group 3 was all screws removed patients for dynamizations. Groups were compared according to demographics, smoking, fracture type and fracture union time. Sixty-one patients were male and 34 were female. Mean age of the patients was 35 (19-63). Mean follow-up was 21,3 (12 – 30) weeks. According to comparative analysis between group 1 and 2 and group 2 and 3 showed that fracture union time was longer in group 2 than others. There was no any statically significant relation between age, sex, fracture type and fracture union time (p>0.05). For all groups, fracture union time was longer in smoking patients than other patients (p<0.05). Analysis of groups according to interval between 12th week and fracture union time showed that group 2 had longer fracture union time than group 3(p<0.05). As a result of this study, removal of the all locking screws of IMN at the side far from fracture is most effective dynamization method for fracture healing problems after IMN operations.

Uluslararası 2. Türk Dünyası Ortopedi ve Travmatoloji Kongresi’nde (11-15 Eylül 2019, Almati – Kazakistan) sözlü bildiri olarak sunulmuştur.

Tibia kırıkları, Kırık sabitlenmesi, Kırıklar, İntramedüller, Kırık iyileşmesi, Kaynamamış, Tibial fractures, Fracture fixation, Fractures, İntramedullary, Fracture healing, Ununited

Ünal, Ö. K. ve Dağtaş, M. Z. (2020). ''İntramedüller çivi uygulaması sonrası kırık kaynama problemi olan tibia kırığı vakalarında uygulanan farklı dinamizasyon tekniklerinin karşılaştırılması''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 46(3), 329-335.