Bursa ili raket sporları profili

Efe, Mehmet

Bu çalışmada Bursa ilinde var olan raket sporlarının G.S.İ.M ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan organizasyonları ve sonuçları ışığında genel durumun belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırma Bursa ili raket sporlarının son beş yılına ait genel durumunu belirlemeye yönelik betimsel bir çalışmadır. Araştırmada Bursa ili Gençlik Spor İl Müdürlüğünden ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünden alınan veriler kullanılmıştır. Veriler araştırmacılar tarafından 1999-2004 yılları arasındaki G.S.İ.M. ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü resmi kayıtlarından elde edilmiştir. Bu nedenle araştırma kayıtlardaki verilerle sınırlıdır. Elde edilen veriler Excel 7.0 paket programı kullanılarak tablolar halinde sunulmuştur. Çalışmada raket sporu olarak ele alınan üç branşın sporcu, antrenör, hakem, bütçeleri kulüp sayıları ve başarı durumları incelenmiştir. Buna göre; Bursa ilinde faaliyet gösteren raket sporları kulüpleri 1999-2004 yılları arasında masa tenisi branşında 8 kulüp, tenis 4 ve badminton branşında 5 kulüp yer almaktadır. Aynı branşların yıllara göre G.S.İ.M bütçesinden masa tenisinde 33.5 milyar, tenis 16 milyar 250 milyon, badminton ise 19 milyar 500 milyon olarak belirtilmiştir. G.S.İ.M bütçesinden en fazla olan payı alan masa tenis branşında diğer iki branşa oranla daha fazla lisanslı sporcu bulunmaktadır. Bursa ilinde faal sporcu sayısı her iki ilin 2004 kayıtları incelendiğinde; badminton branşında 183 sporcu, masa tenisi branşında 234 sporcu, tenis branşında 228 sporcu olduğu görülmüştür. Kulüp ve antrenör sayıları açısından incelendiğinde Bursa ilinde G.S.İ.M ve kulüplerde toplam antrenör sayısı olarak badminton branşında 11 antrenör, masa tenisi branşında 18 ve tenis branşında 9 antrenör görevlidir. Raket sporları federasyonlarının her il için bünyesinde bulunan kulüplerin sporcu antrenör, hakem, tesis-malzeme bilgilerini edinerek istatistiksel değerlendirmeler yapmaları gerekmektedir. Böylece yatırım ve gelişim arasındaki gelişmeler belirlenerek, daha iyi sporcu ve başarılar kazanılacaktır. Ayrıca bu federasyonlar özellikle her yaşta ve her zaman yapılabilme özelliği taşıyan raket sporlarını herkes için spor bünyesinde tanıtım ve yayılmasını teşvik edecek çalışmaları da planlamaları gerektiğine inanmaktayız.
In this research had been purposed to detect general position with made organizations and results by Youth and Sport Province Administration (G.S.İ.M) and Province National Education Managment racket sports in Bursa city. This research is a descriptive study fot detect general position of Bursa city.racket sports belonging to last five years. In the research datas had been used to taken from Bursa Youth and Sport Province Administration and Province National Education Administration. Datas had been obtained from official records of Bursa Youth and Sport Province Administration and Province National Education Administration between 1999 and 2004 years by researchers. Thus research is limited datas in records. Finding datas were presented tables shape on Excell 7.0 packet programme. In the research to be racket sport; athlet, referee, budget, club numbers and sucess position of three branches had been examined. According to this; there are 8 clubs of table tennis branch, 4 tennis clubs and 5 clubs of badminton branch between 1999-2004 years active racket sports clubs in Bursa city. In annual Bursa Youth and Sport Province Administration budget share of same branches had been determined in table tennis 33.5 milliar , tennis 16 milliar 250 million and badminton 19.5 milliar. In table tennis branch is taken more share from Youth and Sport Province Administration budget, proportionly there are more licenced athlet than other two branches.When 2004 records examined active athlets number in Bursa city, there are 183 athlets in badminton branch, 234 athlets in table tennis branch and 228 athlets in tennis branch. When 2004 records examined point of club and trainer numbers in Bursa city, there are total official trainer number; 11 trainer in badminton branch, 18 trainer in table tennis branch and 9 trainer in tennis branch. After racket sports federations got athlet, referee, institution-equipment information in own constitution every year, statistical evaluate required. Thus between investment and growing developments determine, more well athlet and successes will gain. Besides we belive that especially these federations need to planning encourage studies every age and every time possibly practice racket sports for introduction and spread in the Sport For Everybody Federation.

Tenis, Masa tenisi, Badminton, Tennis, Table tennis

Şahin, Ş. K. vd. (2006). "Bursa ili raket sporları profili". Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi, 19(1), 153-166.