Bursa sur kapıları ve Taht-ı Kale Kapısı rekonstrüksiyonu

2014-06-01

Yılmaz, İbrahim

İlk çağlardan beri insanlar güvenliklerini sağlamak amacıyla yerleşim alanlarının etrafını sur duvarları ile çevirmiştir. Ayrıca, yerleşim alanlarından giriş ve çıkışları sağlamak üzere de sur duvar yüzeylerinde kapılar açmışlardır. Bu kapılar, topografyanın izin verdiği ölçülerde kulelerle veya sur duvarları ile korunmuştur. Savunma ihtiyacının ortadan kalkmasıyla birlikte, savunma yapılarında özellikle sur kapıları yıkılarak yok olmuştur. Benzer biçimde, Bursa sur kapıları da yol genişletme çalışmaları nedeniyle yıkılmış, ancak son zamanlarda yapılan çalışmalarla bazı şehir kapıları ihya edilerek ayağa kaldırılmıştır. Bu çalışmada, Bursa Surlarına ait kapıların özellikleri ve korunma yöntemleri araştırılmış ayrıca, iki sur arasına giren Taht-ı Kale Kapısı’nın rekonstrüksiyon yöntemiyle ayağa kaldırma çalışmaları anlatılmıştır.
Since the early ages people have constructed city walls around settlements for protection. City gates were also built on the city walls to provide access to and departure from a walled city. These gates were protected with towers or city walls in line with the topography of the site. As there was no longer a need for defense,structures of defense, especially city gates, were demolished. Likewise, city gates of Bursa were also demolished as a part of road-broadening works. However, some of the city gates have recently been reconstructed. This study sheds a light on characteristics of city gates of Bursa and the related conservation methods and the reconstruction of the Taht-ı Castle Gate.

Savunma mimarisi, Bursa surları, Şehir kapıları, Rekonstrüksiyon, Taht-ı Kale Kapısı, Defense architecture, City walls of Bursa, City gates, Reconstruction, Taht-ı Castle Gate

Yılmaz, İ. (2014). “Bursa sur kapıları ve Taht-ı Kale Kapısı rekonstrüksiyonu”. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, 15(26), 87-105.