2003

Loimeier, Roman

Başta Ticaniye ve Müridiye olmak üzere güçlü tarikatlar, Senegal’de olduğu kadar Afrika’nın diğer hiçbir ülkesinde etkili olmamıştır. Yine de, Fransızca konuşan Batı Afrika’daki en güçlü ve en eski İslamî reform hareketi Senegal’de gelişmiştir. Tasavvufa, tarikatlara ve özellikle Murabıtlara yönelik eleştirel tavırlar, birçok İslamî reform hareketinin dinî-ideolojik ve politik gelişiminde önemli unsurlar olagelmiştir. Senegal devleti, İslamî reform hareketini desteklemeyi, “Murabıtların nüfuzunu azaltmak” için bir yol olarak görmüştür. Devlet, Murabıtların etkisinden ve aracılığından bağımsız olan halka ulaşmak için yeni ulaşım ve haberleşme araçları te’sis edelebilmektedir.
In no other country in Africa is the influence of powerful Sufibrotherhoods , in particular the Tijaniyya and Muridiyya, as pronounced as in Senegal. Yet, at the same time the strongest and oldest Islamic reform movement of Francophone West Africa has developed in Senegal. Critical attitudes towards Sufism, Sufibrotherhoods and marabouts in particular have been important elements in the religio-ideological and political development of many Islamic reform movements. The Senegalese state sees the support for the Islamic reform movement as a way ‘de courtcircuiter I’influence des marabouts’. The state can establish new channels of access and communication to the populace independent of the influence and the mediation of the marabouts.

Bu makale, “Political Dimensions of the Relationship Between Sufi Brotherhoods and the Islamic Reform Movement in Senegal” adıyla, Islamic Mysticism Contested, (ed. Frederick De Jong-Bernd Radtke, Leiden 1999)’de 341-356 sayfaları arasında yayımlanmıştır.

Senegal, Tarikatlar, İslami reform hareketi, Sufi-brotherhoods, Islamic reform movement

Loimeier, R. (2003). "Senegal’de tarikatlar ile İslamî reform hareketi arasındaki ilişkinin politik boyutları". çev. Abdullah Kartal. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 12(1), 281-296.