Anaerobik amonyum oksidasyonu (Anammox)

2019-09-17

Sarı, Tugba
Mertoglu, Bülent

Bursa Uludağ Üniversitesi

Dünya atmosferinin ağırlıkça %75,5’ini, hacimce %78,06’sını oluşturan azot elementi ATP, klorofil, nükleik asitler, vitaminler gibi birçok önemli biyomolekülün yapısına katılmaktadır. Fakat azot gazı formunda (N2) bulunan bu element, birincil üreticiler dahil canlılar için kullanılmaya elverişli formda değildir. Bu yüzden azot döngüsü yaşamın sürekliliğini sağlayan en önemli biyolojik proseslerden biridir. 1990’lı yılların sonunda anammox bakterilerinin keşfi ile birlikte azot döngüsü hakkındaki bulgular güncellenmiş olup, anammox uygulamaları günümüzde atık su arıtma tesislerinde kullanılan konvansiyonel nitrifikasyon/denitrifikasyon proseslerine alternatif bir teknoloji haline gelmiştir. Bu proses anoksik ortamda anammox bakterilerinin nitriti elektron alıcı olarak kullanarak amonyumu azot gazına dönüştürmesi olarak açıklanabilir. Şimdiye kadar, yedi anammox cinsi bulunmasına rağmen, saf kültürleri elde edilemediği için hepsine aday (Candidatus) statüsü verilmiştir. Buna ek olarak, bu bakteriler eşsiz metabolizmaları nedeniyle ekolojik araştırmalar ve moleküler biyoloji alanlarında bilimsel bir dönüm noktası olmuştur. Bu bağlamda, çalışmamızda anammox bakterilerinin büyümesi, hücre biyolojisi, moleküler mekanizması ile birlikte Anammox prosesinin çevre uygulmalarındaki rolü ve önemi detaylı olarak incelenmiştir.
The nitrogen element, which constitutes 75.5% by weight and 78.06% by volume of the Earth's atmosphere, participates in the structure of many important biomolecules such as ATP, chlorophyll, nucleic acids and vitamins. However, this element found as a form of dinitrogen gas (N2) is not suitable form to use for living organisms, especially primary producers. Therefore, the nitrogen cycle is one of the most important biological processes that ensure the continuity of life. At the end of the 1990’s, findings on the nitrogen cycle were updated along with the discovery of anammox bacteria, and anammox applications have now become an alternative technology to conventional nitrification/denitrification processes used in wastewater treatment plants. This process can be explained as a conversion of ammonium into the dinitrogen gas in anoxic environment by anamox bacteria using nitrite as an electron acceptor. Although seven anammox genera have been discovered up to now, all of them are named by the status of Candidatus since their pure cultures cannot be obtained. Furthermore, these bacteria have been a scientific turning point in the fields of ecological research and molecular biology due to their unique metabolism. In this context, the growth and cell biology, molecular mechanism of anammox bacteria and the role and importance of Anammox process in environmental applications were investigated in detail.

Anammox bakterileri, Anammox metabolizması, Anammox uygulamaları, Anammox bacteria, Anammox metabolism, Anammox applications

Sarı, T. ve Mertoglu, B. (2019). "Anaerobik amonyum oksidasyonu (Anammox)". Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 24(3), 523-548.