2012-09-17

Karataş, Dilek Değirmenci
Kunter, Birhan

Bu araştırmada, Sultani Çekirdeksiz (SÇ) ve Kalecik karası (KK) üzüm çeşitlerinde 5 farklı dozda (20, 25, 30, 40 ve 45 Gy) gama radyasyonu uygulamaları ile uyarılmış mutasyon etkileri sitolojik olarak incelenmiştir. Her iki çeşide ait populasyon içerisinde, mutasyon etkilerinin oluşturduğu fenotipik değişimler, birinci (M1V1), ikinci (M1V2) ve üçüncü (M1V3) vejetasyonlarda morfolojik gözlemlerle belirlenmiştir. Sitogenetik çalışmalarda her iki çeşitte, diploid (2x) yapılı hücreler gözlenmiştir. Sadece SÇ 30Gy 34 nolu bireyde 2n diploid kromozom yapısından farklı olarak ploid yapılı hücre yapısı gözlenmiştir.
The effects of induced mutation applied by 5 different doses of gamma irradiation (20, 25, 30, 40 ve 50 Gy) were cytologic investigated on Vitis vinifera L. cultivars, Sultani Çekirdeksiz (SÇ) ve Kalecik karası (KK). Mutant candidates were selected through the morphological observations of the mutation-induced phenotypic changes in the first (M1V1), second (M1V2) and third (M1V3) vegetations. In cytological studies, diploid cells (2n=38) were observed for both cultivars. Cells showing ploidy level other than diploidy were found only in the individual SÇ 30 Gy 34.

Vitis vinifera L., Gama radyasyonu, Sitoloji, Kromozom, Gamma radiation, Cytology, Chromosome

Karataş, D. D. ve Kunter, B. (2012). "Sultani Çekirdeksiz ve Kalecik karası üzüm çeşitlerinde uyarılmış mutasyon etkilerinin sitolojik incelenmesi". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 26(2), 59-64.