Arıtma çamurlarının tarımda kullanılma olanakları

2011-10-04

Günümüzde atık su arıtma tesis sayısı hızla artmaktadır. Buna paralel olarak arıtma çamuru miktarlarında da büyük artış gözlenmektedir. Elde edilen arıtma çamurlarının çevreye zarar vermeyecek şekilde bertaraf edilmesi gerekmektedir. Bu yöntemler içerisinde arıtma çamurlarının araziye uygulanarak bertarafı hem çevre hem de ekonomik açıdan en uygun yöntemlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak arıtma çamurlarının arazide kullanımında çamurların içerdikleri zararlı elementler ve patojenler nedeniyle kullanımına dikkat edilmesi gerekmekte ve bu zararları ortadan kaldırmak için gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir. Bu çalışmada, arıtma çamurunun elde edildiği kaynaklar, arıtma çamurlarının içerikleri, arıtma çamuru stabilizasyon yöntemleri, bertaraf yöntemleri, arıtma çamurlarının kullanım alanları, avantaj ve dezavantajları ile bu konuda yapılan bazı çalışmalar araştırılarak derlenmiştir.
Number of waste water treatment facilities have been increasing rapidly. Consequently, the amount of purification sludge produced in these facilities has also increased. This amount of purification sludge has to be disposed without contaminating the environment. Spreading the purification sludge into a field is considered to be one of the best methods in terms of both environment and economics. However, toxic elements and pathogens can be present in the purification sludge and precaution has to be taken to remove these negative effects. In this study, literature on where these purification sludge were produced, contents of purification sludge, stabilization methods of purification sludge, removal methods of these purification sludge, fields uses the purification sludge, advantages and disadvantages were reviewed.

Arıtma çamuru, Arıtma çamuru bertarafı, Tarım arazilerinde kullanımı, Sewage sludge, Disposal of sewage sludge, Use of agricultural area

Uzun, P. ve Bilgili, U. (2011). "Arıtma çamurlarının tarımda kullanılma olanakları". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 25(2), 135-146.