2012-04-01

Çimen, Osman
Yılmaz, Mehmet

Bu çalışmanın amacı ilköğretim öğrencilerinin geri dönüşümle ilgili bilgilerini ve geri dönüşüm davranışlarını belirlemektir. Araştırma betimsel bir alan çalışması olup tarama modeli şeklinde tasarlanmıştır. Çalışma grubunu Ankara’da bir ilköğretim okulunda 6., 7. 8. sınıflarda öğrenim gören 90 ilköğretim öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplamak amacıyla araştırmacılar tarafından geliştirilen anket uygulanmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi yöntemi ile çözümlenmiştir. Çalışma sonucunda öğrencilerin geri dönüşüm ile ilgili bilgi kaynakları arasında öğretmenlerin önemli bir yer sahibi olduğu, öğrencilerin geri dönüşümle ile ilgili bilgi sahibi oldukları, geri dönüşümlü ürünler arasında en çok kağıt kullandıkları belirlenmiştir. Bunun yanı sıra sosyal içerikli etkinliklerin öğrencilerin geri dönüşüm davranışlarını arttırdığı ve öğrencileri geri dönüşümlü ürünleri kullanmaya güdülediği tespit edilmiştir.
The purpose of this study is to determine recycling knowledge and behavior of primary school students. The research can be identified as a descriptive field study and handling of the study fits to screening model. The study group consists of the 6th, 7th, and 8th grade primary school students in Ankara. Data collection is conducted with questionnaire developed by the researchers. The data obtained were analyzed using content analysis. As a result of the study, it can be concluded that teachers have a distinctive role in understanding the recycling process; students are knowledgeable about recycling process; and paper is the most used recycling material by the students among the other materials. In addition to this, it is identified that social activities have the potential of improving the recycling behavior of students and motivating them to use recycling products.

Geri dönüşüm, Çevre eğitimi, İlköğretim öğrencileri, Recycling, Environmental education, Primary school students

Çimen, O. ve Yılmaz M. (2012). “İlköğretim öğrencilerinin geri dönüşümle ilgili bilgileri ve geri dönüşüm davranışları”. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi, 25(1), 63-74.