Künt karın travmalarında parasentez ve periton lavajının yeri

1984

1 Nisan 1983 ile 28 Şubat tarihleri arasında (22 ay) Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servisi 'ne başvuran 165 künt karın travmalı olgu prospektif olarak değerlendirilerek cerrahi girişime karar vermede parasentez ve periton lavajının yeri araştırıldı. Parasentez in doğruluğu % 50, periton lavajının doğruluğu ise % 92.73 olarak bulundu.
165 cases with blunt abdominal trauma were prospectively evaluated and importance of the peritoneal lavage and parasynthesis were investigated, at the Emergency Service of Uludağ University Medical Faculty between April 1st, 1983 and February 28th, 1985 (22 months). Accuracy of the findings of parasynthesis was 50% and peritoneal lavage was 92.73 %.

Bu çalışma, 1-4 Mayıs 1985 tarihinde düzenlenen Ulusal Cerrahi Kongresi'nde bildiri olarak sunulmuştur.
Bu çalışma, Dr. İbrahim Aydın 'ın uzmanlık tezine dayanılarak hazırlanmıştır.

Künt karın travmaları, Parasentez, Periton lavajı, Blunt abdominal trauma, Paracentesis, Location of peritoneal lavage

Zorluoğlu, A. vd. (1984). ''Künt karın travmalarında parasentez ve periton lavajının yeri''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 11(2-3), 267-274.