Racism and raciology has been typically considered by the representatives of the world-system perspective as the problem linked to the question of the sources of peoplehood, which defines one of the most critical aspects of the capitalist geoculture: a question of differences and correlations between peoples (races, nations, ethnic groups) as a constructed category and classes as an objective reality (in Marxian and Weberian terms). In my paper I briefly present: 1) original Wallerstein’s conceptualization of installation of race and racism within the logic of the modern world-system, 2) correction of that doctrine provided by Étienne Balibar, 3) outline of James Blaut’s theory of cultural racism. Next (4) I will use all the three proposals as means of critical examination of the presence (or lack thereof) of race/antiracism in discourses of some contemporary social movement. Concluding sections of the paper refer to the prospects of progressive antiracist initiatives and their evaluation from the perspective of critical theory of democracy.
Irkçılık ve ırkoloji (raciology), dünya sistemi perspektifinin temsilcileri tarafından, tipik kapitalist jeokültürün en eleştirel boyutlarından birini ifade eden halk-olmaklığın kaynağı sorusuyla bağlantılı bir problem olarak dikkate alınır: İnşa edilmiş bir kategori olarak halklar ile (Marxçı ve Weberci anlamda) objektif bir gerçeklik olarak sınıflar arasındaki farklılıklar ve bağıntılarla (ırklar, uluslar, etnik gruplarla) ilgili bir soru. Bu makalede, kısaca 1) Wallerstein’ın modern dünya sistemi mantığı içinde ırk ve ırkçılığın kuruluşuna yönelik orijinal kavramsallaştırmasını 2) söz konusu doktrinin Étienne Balibar tarafından tashih edilişini 3) ana hatlarıyla James Blaut’un kültürel ırkçılık teorisini ele alacağım. Sonrasında da 4) ele aldığım bu üç öneriyi kimi çağdaş sosyal hareketlerin söylemi içinde ırk/ırkçılık karşıtlığının varlığına (ya da yokluğuna) yönelik eleştirel bir incelemenin araçları olarak kullanacağım. Makalenin sonuç bölümünde, ilerlemeci ırkçılık karşıtı inisiyatiflerin görüş ve beklentilerine ve onların eleştirel demokrasi teorisi perspektifinden değerlendirilmesine yer verilecektir.

Cultural racism, Anti-racism activism, World-system analysis, Individualism, Étienne Balibar, Immanuel wallerstein, James blaut, David Harvey, Kültürel ırkçılık, Irkçılık-karşıtlığı, Aktivizm, Dünya sistemi analizi, Bireycilik, Immanuel wallerstein, James blaut

Turowski, M. (2016). "Theory, activism and dialectics: Perplexities of antiracism and antiraciology in the discourses of world-system analysis". Kaygı. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi, 26, 85-102.

Collections