Üretral karünküllerin klinik ve histopatolojik özellikleri: olgu serisi

2018-12-03

Bursa Uludağ Üniversitesi

Üretral karünküller, postmenopozal kadınlarda daha sık gözlenen üretral meatusun benign polipoid kitleleridir. Çalışmada 2005 – 2013 yılları arasında, üretral karünkül tanısı almış olgular, geriye dönük incelenerek, klinik ve histopatolojik özellikleri ortaya konuldu. Üretral karünküller benign ve malign tümörleri taklit edebilen lezyonlardır. Özellikle semptomatik veya malignite şüphesi taşıyan üretral karünküllerden biyopsi örneklemesi yapılmalıdır.
Urethral caruncle is a benign polypoid mass of the urethral meatus in primarily postmenopausal women. This study analyzes patients with urethral caruncule which were diagnosed between 2005-2013. Their clinical and histopathological features were evaluated retrospectively. Demographics of patients, clinical history, clinical diagnosis and pathologic characteristics of the specimen were assessed. Urethral caruncle may clinically mimic benign and malignant conditions. Biopsy should be indicated only if the mass has other characteristics that raise suspicion of malignancy.

Kadın, Karünkül, Üretra, Women, Caruncle, Urethra

Vuruşkan, B. A. vd. (2019). "Üretral karünküllerin klinik ve histopatolojik özellikleri: Olgu serisi". Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 45(1), 13-15.