Campylobacter jejuni enteriti

1984

Senelerce bir zoonoz olarak bilinen C. jejuni nin, insanlarda da hastalık yapabileceği anlaşılmış bulunmaktadır. Ülkemizde de C. jejuni nin etken olduğu enterit vakalarının bulunduğunu göstermek amacıyla, çalışmamızda direkt bakteriyolojik yöntemleri kullandık . Mikroorganizmayı, gaita örneklerinden Butzler besiyerinde izole ettikten sonra, hareket ve morfolojik özellikleri ile biyokimyasal özelliklerini dikkate alarak adlandırdık. Enterit uak'alarında C. jejuni nin de Salmonella ue Shigella larla birlikte rutin olarak araştırılması gerektiğini düşünüyoruz.
It has been understood that, C. jejuni which was known only as a zoonose for years, also causes disease in humans. We used the direct methods of bacteriology in order to prove that cases of C. jejuni Enteritis are present in our country. After isolating the microorganisms in Butzler medium from stool samples, we identified them by their typical motility, morphological and biochemical properties. We think that in the cases of enteritis with Salmonella and Shigella, C. jejuni should also be investigated routinely.

Campylobacter, Jejuni, Enteriti, Enteritis

Helvacı, S. vd. (1984). ''Campylobacter jejuni enteriti''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 11(1), 125-132.